Nakon što je tri puta odlagano, zbog pandemije i pratećih restrikcija, 25. izdanje Međunarodnog festivala nove muzike Ring Ring biće održano u Beogradu od 23. novembra do 3. decembra, uz učešće muzičara iz 13 zemalja.

Festival je prvo izdanje imao 1996. godine. U periodu koji će uslediti, Ring Ring će se ispostaviti kao ključno mesto susreta ljudi naklonjenih zvucima koji su novi, drugačiji, beskompromisniOve godine festival obeležava dve i po decenije postojanja. Stoga je osmišljen i prigodno bogat program, koji obuhvata 13 koncerata i izložbu fotografija. Glavni, koncertni deo programa ima čak tri svetske premijere. Saradnja domaćih i stranih umetnika je oduvek krasila Ring Ring. Tu tradiciju predstavlja i prigodno, kompilacijsko audio-izdanje Ring Ring – 25 godina, domaći autori, čije se objavljivanje očekuje u sam osvit festivala. Zanimljivost je i to da je, u susret 25. izdanju, festival dao mogućnost pojedinim domaćim umetnicima da nastupe sa stranim muzičarima po sopstvenom izboru.

Većina domaćih umetnika koji će nastupiti na festivalu jesu već poznata imena i u evropskim okvirima: Silard Mezei, Tijana Stanković, Milana Zarić, Kӣr… Ni dijaspora nije izostavljena, budući da na nastupu austrijskog sastava Szene Instrumental kao gošću očekujemo pevačicu Irinu Karamarković. Kako dolikuje atmosferi jubileja, pozvani su i neki od učesnika ranijih izdanja festivala poput engleskog pevača Fila Mintona (Phil), norveškog gitariste Kima Mira (Myhr), mađarskog saksofoniste Akoša Selevenjija (Akosh Szelevényi), te bubnjara Tonija Baka (Tony Buck), Arona Portelekija (Áron) i Ingara Zaka (Zach). Dve zvezde improvizovane muzike će se prvi put pojaviti pred beogradskom publikom: američko-holandska čelistkinja Fransis-Mari Uiti (Frances Marie-Uitti) i austrijska pijanistkinja Elizabet Harnik (Elizabeth).

Jedan od fokusa 25. festivala jeste predstavljanje berlinske scene improvizovane muzike, kroz koncerte dva multinacionalna trija (Jane in Ether i Der Lange Schatten), koji čine muzičari iz Berlina. Posebno iznenađenje za ljubitelje složenijih žanrova i umetničkih formi donose nova predstava/instalacija francuskog umetnika Lorana Bigoa (Laurent Bigot), kao i koncert poljskog harmonikaša Zbignjeva Hojnackog (Zbigniew Chojnacki), koji mogućnosti harmonike dopunjava pedalama i drugim efektima.

Tokom trajanja festivala, u Galerijskom prostoru Radio Beograda (ulaz iz Svetogorske) biće otvorena izložba fotografija Objektivno iz Šestice. Reč je o fotografijama koje je naš renomirani fotograf el gvojos (Želimir Gvojić) snimio na koncertima u Studiju 6 Radio Beograda. Upravo je Studio 6 još jedna važna vezivna linija ovogodišnjeg festivala – pored same teme izložbe, tu su i dva koncerta u ovom kultnom prostoru, kao i nastup Ansambla Studio6, koji baš ovom studiju duguje svoje ime. Organizatore dodatno raduje podatak da će festival biti otvoren koncertima u prostoru u kojem je Ring Ring i započeo svoj život u Jevrejskoj ulici, broj 16. Nekada se taj prostor zvao Kulturni centar REX, a danas je to Jevrejski kulturni centar Oneg Šabat.

Festival su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Goethe-Institut, Collegium Hungaricum, Austrijski kulturni forum, Ambasada Kraljevine Norveške, Francuski Institut, Teatroskop, Ministarstvo kulture Slovenije, Grad Ljubljana, Institut Adam Mickiewicz, Pokrajina Štajerska, Graz Kultur.

Cene karata iznose po 500 dinara za koncerte 23/26/28/29. novembra, dok je za 27. novembar cena 700 dinara. Zainteresovani mogu da nabave komplet ulaznica po ceni od 2.200 dinara.

* * *

PROGRAM 25. FESTIVALA RING RING

 

Utorak, 23.11. – Jevrejski kulturni centar Oneg Šabat – 20 h

 

 • Ansambl Studio6: Re-Interpretacije (SRB/GB)
 • Szene Instrumental feat. Irina Karamarković & Denovaire: Dystopian Pleasure III (A/SRB)

 

Četvrtak, 25.11. – Studio 6  Radio Beograda – 20.30 h

 

 • Frances-Marie Uitti/Elisabeth Harnik/Milana Zarić (NL/SAD/A/SRB), svetske premijere

 

 

Phil Minton i Szilard Mezei

 

Petak, 26.11. – Drugstore – 20 h

 

 • Phil Minton & Mezei Szilárd (GB/SRB), svetska premijera
 • Akosh S. Trio (H)

 

Subota, 27.11. – Drugstore – 19 h

 

 • Laurent Bigot: D’un air instable (F)
 • Thark – Kӣr & Mangulica FM (SRB), svetske premijera
 • Kim Myhr You ǀ me (N/S/SK/AUS)

 

Kim Myhr, foto Orfee Schuijt

 

Nedelja, 28.11. – Drugstore – 20 h

 

 • Ana Kravanja & Tijana Stanković (SLO/SRB)
 • Zlatko Kaučič & Tomaž Grom (SLO)

 

 

Ana Kravanja i Tijana Stanković, foto Iztok Zupam

 

Ponedeljak, 29.11. – Jevrejski kulturni centar Oneg Šabat – 20 h

 

 • Zbigniew Chojnacki (PL)
 • Jane in Ether – Biliana Voutchkova/Magda Mayas/Miako Klein (BG/D)

 

Petak, 03.12. – Studio 6 Radio Beograda – 20.30

 

 • Der Lange Shatten (N/D/I)

 

. . .

25–30.11. Galerijski prostor Radio Beograda

 

Izložba fotografija: el gvojos, Objektivno iz Šestice

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.