john_zorn Razgovori koji predstoje baviće se ukrštanjima džeza i metala. Kako autor serijala objašnjava, veliki broj džez albuma je agresivan koliko i najbrutalniji metal. Kao primere Shteamer navodi butlege Cecila Taylora iz kasnih šezdesetih, The Mahavishnu Orchestra, Black Flag iz pozne faze, Last Exit, Little Women. Uporedo odlazeći na džez i metal koncerte, ovaj novinar je primetio kako se publika često “preklapa”. A ako neko može da objasni dobro taj fenomen, onda su to muzičari koji se bave ovim žanrovima, konstatuje Shteamer.

“Znamo da su Zorn, Cynic i ostali kombinovali džez i metal godinama – no da li se ovi žanrovi ukrštaju i na drugačije, manje očigledne načine? Koji metal bendovi su naročito popularni među džezerima, i obrnuto? Može li jedan muzičar biti popularan na oba polja? Da li savremeni metal aktivno utiče na savremeni džez ili je suprotna situacija? Postoji li neka skrivena veza među ovim estetikama, koja doseže sve do fjužna Mahavishu Orchestra iz ranih sedamdesetih? Heavy Metal Be-Bop će se baviti ovim i mnogim drugim pitanjima”, zaključuje se u uvodnom tekstu povom pokretanja serijala.

Prvi u nizu Shteamerovih sagovornika na ovu temu je džez bubnjar Dan Weiss, a intervju možete pročitati ovde.

 

Jedan komentar na “Džez i hevi metal: Intervjui”

  1. uh last exit!!!! covece koja grupa, steta sto imaju samo onaj jedan album – iron man (ako se ne varam)…..inace, postava iz snova… bas me zanima kakve ce da budu spike!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.