Voditi nezavisni, alternativni festival u Srbiji, zahtevna je i izazovna rabota. Taj kamen svake godine gurate iznova. Nekad se čini da je iz godine u godinu uzbrdica sve strmija. S jedne strane, finansijka podrška je često nedefinisana do početka festivala, a sjajnih bendova i muzičara je sve više. Javljaju se uporno i čekaju strpljivo. Izgleda kao da imaju više razumevanja za situaciju od nas samih.

Kockice programa svakog „Ring Ring”-a nameštaju se u skladu sa željama i potrebom da se publici predstave nova i poznata imena, kako sa domaće, tako i sa svetske scene, a na planeti je, naravno, previše fenomenalne muzike za samo jedan festival godišnje. Ali, kad dođe taj jedan festival i publika ispuni poznati prostor u Jevrejskoj 16, organizatorima prosto dođe da polete. I već tada, radosno počnu da prave spisak želja za naredno izdanje Festivala „Ring Ring”.

Kombinacija debitanata i nama poznatih umetnika sa ranijih festivala, ove godine je došla do jednog od svojih mogućih vrhunaca. Tako se u istoj večeri, 25. maja, predstavljaju legendarni holandski bend THE EX, koji postoji već 45 godina i istanbulsko-beogradski TRIOBROK, koji će uskoro obeležiti svoju prvu godišnjicu.

The Ex – foto Geert Vandepoele

Samo otvaranje, 23. maja, pripada jednoj dugo priželjkivanoj saradnji – beogradski sastav FISH IN OIL se odavno divi bečkoj, a našoj JELENI POPRŽAN, prepoznatljivoj po svom kreativnom, alternativnom pristupu instrumentima, glasu i komponovanju. Njihov dugogodišnji san se ove godine ostvaruje u punoj snazi.

Fish in Oil & Jelena Popržan – foto Milorad Marković

MANJA RISTIĆ je još jedno naše ime u programu festivala. Prvi put nastupa na „Ring Ring”-u, na ogromnu radost organizatora i publike, donoseći potpuno svež program. Manja je u poslednjih nekoliko godina, delujući sa Korčule, udaljena od svih metropola, ušla u krug značajnijih istraživačica zvukova. Iste večeri, 24. maja, čućemo još jednog debitanta „Ring Ring”-a, koji nastupa u solo performansu: američki eksperimentator MAJKL (Džej) ŠUMAHER (Michael J. Schumacher) donosi za njega uobičajene zvučne sprave, uključujući i osam specijalnih zvučnika.

Michael J. Schumacher + skulpture Mark di Suvero – foto Michael Yu

Kao što će započeti, festival će se i završiti koncertima na podu sale u Jevrejskom kulturnom centru. Poslednje večeri, 26. maja nastupiće najpre kelnski trio C / W | N, koji predvodi (opet naša) Dušica Cajlan, a sa kojom su u triju stari poznanik festivalske publike Georg Visel (Wissel) i holandski perkusionista Etjen Nilsen (Etienne Nillesen). Poslednji nastup na ovogodišnjem festivalu pripada internacionalnom ŠALTER ANSAMBLU, koji je pre sedam godina nastupao u nešto drugačijoj postavi. Početkom maja su objavili novi album „Tri dela”, na kojem kolektivna improvizacija ovog desetočlanog sastava pokazuje da za kreativne muzičare nema prepreke u otvaranju novih saradnji i ostvarenju sve bliskijeg kontakta sa publikom.

C _ W _ N – foto Sophia Hegewald

PROGRAM:


» 23. maj / Jevrejski kulturni centar Beograd / 20 sati
• Fish in oil & Jelena Popržan

…………………………………
» 24. maj / Jevrejski kulturni centar Beograd / 20 sati
• Michael Schumacher
• Manja Ristić

…………………………………
» 25. maj / Zappa Baza / 20:30
• TRIOBROK
• The Ex

………………………………..
» 26. maj / Jevrejski kulturni centar Beograd / 20 sati
• C / W | N
• Šalter Ensemble

ULAZNICE

https://tickets.rs/event/ring_ring_festival_2024_komplet_13157

https://tickets.rs/event/ring_ring_festival_2024_the_ex_11971

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.