Matthias Schubert & Hamid Drake / Foto: Edvard Molnar

 

Posle osamnaest izdanja pod imenom „Džez, improvizovana muzika“, u Kanjiži je od 12. do 14. septembra održano novo, 19. izdanje jesenje međunarodne muzičke manifestacije, prvi put pod imenom „Kanjiža džez festival“.

Novo ime, i novi umetnički direktor Dejan Vujinović, označili su donekle novi kurs ovog događaja, fokusirajući se na muziku koja u osnovi ima džez, umesto na mešanja džeza, foklora, srednjovekovne i klasične muzike, koja je karakterisala ranija izdanja. Nastupilo je pet sastava, a kao uvod u muzičke sadržaje odabrana je stara predstava „Vojcek, ili skica vrtoglavice“, vodećeg kanjiškog umetničkog autoriteta Jožefa Nađa, koji je na festivalu priredio i izložbu svojih fotograma.

U muzičkom delu videli smo trio dua: nemačko-američki Matijas Šubert (saksofon) i Hamid Drejk (bubnjevi), britanski Trevor Vots (alt saksofon) i Verijan Veston (klavir) i češki duo Jirži Stivin (razni duvački instrumenti) i Miroslav Vitouš (kontrabas). Čuli smo i dve veće formacije – Septet violiste i kompozitora Silarda Mezeija, u kome su se predstavili vojvođanski i mađarski muzičari, i mađarski kvartet Grencsó Collective Celebration, koji predvodi istaknuti saksofonista Ištvan Grenčo.

U emisiji dajemo osvrt na ovogodišnje izdanje festivala, uz snimke nekoliko umetnika koji su nastupali na programu.

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.