vesti

21.09.2013.

Džez scena: Kanjiža Jazz Festival

U emisiji „Džez scena“ na drugom programu Radio Beograda, u subotu 21. septembra u 16h, biće napravljen osvrt na ovogodišnje izdanje džez festivala u Kanjiži

Matthias Schubert & Hamid Drake / Foto: Edvard Molnar

 

Posle osamnaest izdanja pod imenom „Džez, improvizovana muzika“, u Kanjiži je od 12. do 14. septembra održano novo, 19. izdanje jesenje međunarodne muzičke manifestacije, prvi put pod imenom „Kanjiža džez festival“.

Novo ime, i novi umetnički direktor Dejan Vujinović, označili su donekle novi kurs ovog događaja, fokusirajući se na muziku koja u osnovi ima džez, umesto na mešanja džeza, foklora, srednjovekovne i klasične muzike, koja je karakterisala ranija izdanja. Nastupilo je pet sastava, a kao uvod u muzičke sadržaje odabrana je stara predstava „Vojcek, ili skica vrtoglavice“, vodećeg kanjiškog umetničkog autoriteta Jožefa Nađa, koji je na festivalu priredio i izložbu svojih fotograma.

U muzičkom delu videli smo trio dua: nemačko-američki Matijas Šubert (saksofon) i Hamid Drejk (bubnjevi), britanski Trevor Vots (alt saksofon) i Verijan Veston (klavir) i češki duo Jirži Stivin (razni duvački instrumenti) i Miroslav Vitouš (kontrabas). Čuli smo i dve veće formacije – Septet violiste i kompozitora Silarda Mezeija, u kome su se predstavili vojvođanski i mađarski muzičari, i mađarski kvartet Grencsó Collective Celebration, koji predvodi istaknuti saksofonista Ištvan Grenčo.

U emisiji dajemo osvrt na ovogodišnje izdanje festivala, uz snimke nekoliko umetnika koji su nastupali na programu.

Autor i voditelj emisije je Vojislav Pantić.

 

 

Tagovi: , , ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.