Nisville-resize Prema rečima direktora Nišvilla Ivana Blagojevića, na sličnu molbu upućenu pre godinu dana iz Vlade je bar stigao odgovor da je dopis prosleđen za to nadležnom Ministarstvu kulture.

„Vlada je ove godine bila pokrovitelj Sabora u Guči, manifestacije prilično manjeg kulturnog značaja, a koja pak, za razliku od Nišvilla, ima neuporedivo veće prihode. Vladu na čelu sa premijerom Mirkom Cvetkovićem smo podsetili na sve relevantne podatke o Nišvillu, kao i na dugogodišnju praksu od koje ne odustajemo da cene ulaznica, inače višestruko jeftinije nego na pomenutim festivalima, budu dostupne svim ljubiteljima kvalitetne muzike, kao i da učenici i studenti uz to još imaju ekstra popust“, objašnjava Blagojević.

Direktor Nišvilla naglašava da troškovi organizacije ovog festivala i pored maksimalne štedljivosti prevazilaze prihode, čak i uz značajan odziv jednog broja donatora i sponzora, kao i da je u sklopu ovogodišnjeg izdanja organizovan i veoma posećen besplatni prateći program, kao i besplatna radionica za sve grupe instrumenata koji se koriste u džezu, koju je pratilo osamdesetak polaznika iz cele Srbije.

“Vladu Srbije smo podsetili i na činjenicu da je Ministarstvo kulture Srbije uvrstilo Nišville na spiak manifestacija od nacionalnog značaja, ali da finansijska podrška u iznosu od 2 miliona dinara (što je bilo posledica negativnog rebalansa republičkog budžeta) nije bila ni približno adekvatna rejtingu i značaju Nišvila, odnosno, da bi uz pokroviteljstvo Vlade, Nišville bio u mogućnosti da još bolje predstavi kulturne potencijale Srbije u Evropi i svetu, ali i da značajno doprinese decentralizaciji kulture”, zaključuje Blagojević.

Nišville jazz festival se već drugu godinu za redom nalazi u užem izboru najboljih robnih marki Srbije koji tradicionalno organizuju Ministarstvo trgovine, Privredna komora Srbije i časopis Privredni pregled, pa organizator Nišvilla očekuje da će, uz podršku Vlade, Srbija dobiti još jedan brend i da će glavni i prateće programe festivala naredne godine pratiti 100 000 posetilaca.

U programima ovogodišnjeg Nišvilla tokom četiri večeri nastupila su 42 sastava iz 20 zemalja, a među učesnicima su bili i Mingus Dynasty, Candy Dulfer, Randy Brecker, Miroslav Vitous, Grace Kelly, Jamie Davis, Incognito, Richard Galliano, Joe Bowie, i drugi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.