Ches Smith je bubnjar mlađe generacije koji je, tokom karijere nešto duže od jedne decenije, nastupao sa alternativnim bendovima, poput Xiu Xiu ili Secret Chiefs 3. Na džez sceni je svirao uglavnom s avangardnim umetnicima kojima je blizak rok zvuk, pa je tako najvažnija gostovanja ostvario u bendovima dvoje gitarista – veterana Marca Ribota i mlade zvezde Mary Halvorson.

Iako je objavio nekoliko solo albuma, autorski i aranžerski potencijal je počeo da iskazuje u punoj meri tek s postavom Ches Smith and These Arches. Pored Smita, grupu čine saksofonisti Tony Malaby i Time Berne, gitaristkinja Mary Halvorson i Andrea Parkins (harmonika, orgulje i elektronika). Kako sam Smith objašnjava, muzika potencira kolektivnu improvizaciju. Aranžmani su zasnovani na kontrastima tvrdog fri-džeza i jasno strukturiranih, melodičnih deonica sa rok nabojem. Sastav Ches Smith and These Arches je do sada objavio dva albuma – „Finally out of my Hands“ i „Hammered“.

Na jednom od najpoznatijih evropskih avangardnih džez festivala, u gradu Willisau, u fokusu je bio njihov najnoviji autorski materijal. Smith ne koristi poziciju bendlidera za solističko isticanje, već ravnomerno raspoređuje zaduženja. Malaby i Berne kombinuju pitke melodijske linije i divlje improvizacije, dok su u nedostatku klasičnog bas instrumenta, za niske frekvencije zadužene Mary Halvorson i Andrea Parkins.

 

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.