Ultima armonia

 

 

20:00h   Dreš – Lukač duo (Mađarska)

  • Dresch Mihály – saksofoni, frule
  • Lukács Mikós – cimbalo

 

21:00h   Ultima Armonia (Srbija – Francuska)

  • Stevan Kovač Tikmajer – klavir, elektronika
  • Boris Kovač – saksofoni, bas klarinet
  • Miloš Matić – kontrabas
  • Lav Kovač – bubnjevi

 

 

JAZZIRÉ

Savremene tendencije u jazz-u XXI veka, njegovi prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, iz godine u godinu nas potstiču da višegodišnje aktivnosti na afirmaciji jazz muzike predstavimo u okviru jedinstvenog, koherentanog programa.

Jazziré svakako jeste svojevrstan izolovani muzički impuls našega grada, izraz kontinuuma borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. U fokusu ovogodišnjeg događaja je džez muzika koja nastaje u našem bližem okruženju, i to naročito njeni savremeni oblici koji ukazuju na izuzetnu prepletenost i neodvojivost tradicionalne muzike od tekovina savremenog evropskog džeza, ili improvizacije kao izraza slobode umetničkog nadahnuća.

 

Dreš – Lukač duo (Mađarska)

Redak je primer da sa toliko entuzijazma, čak i nakon 30 godina na jazz i/ili etno sceni u Mađarskoj, ova dva nadasve vanredna muzičara, možda nesvesno, ali i dalje prate precizno zacrtanu viziju izgradnje jednog zaokruženog i utemeljenog muzičkog žanra. Sasvim je sigurno da on spada u značajne Hungaricum-e, da ostaje u amanet generacijama koje dolaze da ga slušaju, izučavaju i na svoj način interpretiraju. Mi zapravo imamo sreću da smo savremenici i da nam se ukazuje prilika da uživamo u predivnim muzičkim kompozicijama Mihalja Dreša ne samo kroz njegov orkestar, već i kroz sasvim suptilne postavke poput dua sa Miklošem Lukačem.

 

Ultima Armonia (Srbija – Francuska)

Koliko je tradicionalno muzičko nasleđe Vojvodine uticalo na Borisa Kovača i Stevana Kovača Tikmajera, čiji se muzički putevi na istraživanju relacija između improvizacije i kompozicije povremeno susreću i prepliću bezmalo tri decenije? Koliko je njihova kreativna intuicija vezana prirodnom vezom? Prvi i dalje živi ovde i pod direktnim je uticajem širokog neba koje pritiska vojvođansku ravnicu, dok se Tikmajer davno otisnuo put sveta i sa izvesnim muzičkim odstojanjem posmatra i komentariše svoju postojbinu…

 

Cena ulaznice: 200 dinara. Više informacija o umetnicima i programu na  FB stranici: http://www.facebook.com/Jazzirefestival

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.