Ono što Gent Jazz Festival izdvaja od drugih sličnih manifestacija nije program, već dobro raspoložena publika koja u velikom broju dolazi na koncerte na otvorenom, ispod džinovskog šatora u prelepom ambijentu De Bijloke kompleksa u centru grada. Dobra atmosfera, podgrejana dobrim belgijskim pivom i svakojakim gastronomskim đakonijama, po pravilu se prenosi i na veliku pozornicu, tako da većina koncerata na Gent Jazz Festivalu po pravili donose i visoke artističke domete.

Glavne zvezda ovog leta biće saksofonista Joe Lovano, koji će prve večeri nastupiti sa The Brussels Jazz Orchestra, s kojim je nedavno snimio set kompozicija u aranžamanima Gila Goldsteina na albumu „Wild Beauty”. Tog prvog dana na sceni će se pojaviti još i Dee Dee Bridgewater u tandemu sa slavnim pijanistom Ramseyjem Lewisom, te Jacky Terrasson koji će promovistai svoj novi CD „Gouache”.

Diana Krall i Kurt Elling glavne su muzičke atrakcije drugog dana, dok će treći dan doneti verovatno i najuzbudljiviju ovogodišnju festivalsku avanturu – celodnevnu seriju koncerata kojom se obeležava 60 godina života Johna Zorna, saksofoniste, kompozitora i aranžera, čiji avangardni koncepti nadahnjuju mnoge nove generacije muzičara!

 

 

Ovaj Zornov mini festival podeljen je u četiri celine. Publici će prvo biti predstavljena nesvakidašnja restrospektiva njegovog opusa kroz program Song Project. Ideja je bila da nekolicina Zornovih omiljenih tekstopisaca napiše stihove za neke od njegovih kompozicija, koje će na sceni pevati Mike Patton i Jesse Harris, a u pratnji Zornovog all star benda: John Medeski (piano), Trevor Dunn (bas), Kenny Wollesen (vibrafon), Marc Ribot (gitara), Joey Baron (bubnjevi), Cyro Baptista (udaraljke), a sve pod dirigentskom palicom Zorna.

Sledi zatim program sastavljen od tri dela: Illuminations, nadahnut stihovima radikalnog francuskog pesnika iz 19. veka Arthura Rimbauda; The Holly Vision, komad pisan za ženske glasove, zasnovan na delu Hildegard von Bingen (1098-1179), nemačkog mističarke i kompozitorke gregorijanskih korala; The Alchemist, kompozicija za gudački kvartet posevćena ezoteričnom matematičaru i alhemičaru iz 17. veka Johnu Deeju.

Treći segment ovog putovanja kroz Zornovo stvaralaštvo posveta je krstaškim vitezovima reda Templara, šesti CD iz Moonchild serije nazvan Templars – In Sacred Blood, a u izvedbi Mikea Pattona (vokal), Johna Medeskija (klavijature), Trevora Dunna (bas) i Joeya Barona (bubnjevi).

Konačno, vrhunac bi trebalo da predstavljaju dva koncerta – The Dreamers i Electric Masada. The Dreamers jedna je od najnovijih i najpopularnijih Zornovih postava (Marc Ribot, Jamie Saft, Kenny Wollesen, Trevor Dunn, Joey Baron i Cyro Baptista), čiji je zvuk satkan od mnogo žanrovskih naslaga, dok je sa Electric Masada njegov Masada projekat dobio nov impuls i krenuo u pravcu noise roka I džez fuzije. U ovoj postavi Zorn svira saksofon i upravlja bendom koji čine još: Marc Ribot, Jamie Saft, Kenny Wollesen, Trevor Dunn, Cyro Baptista, Ikue Mori i Joey Barron.

Ako ni to nije dosta, za najortodoksnije fanove Zornove muzike sledi potom John Zorn DJ-set!

U ta prva tri dana praktično se i završava džez segment ovogodišnjeg Gent Hazz Festivala. S izuzetkom kvarteta Avishaija Cohena, Stefana Bolanija ili donekle Madeleine Peyroux, koja će predstaviti pesme s novog albuma „The Blue Moon”, ono što sledi do kraja festivala je pre svega vrhunska zabava uz koncerte nekih od najuzbudljivijih muzičkih zvezda drugačijih notnih aspiracija – Bryan Ferry, soul/funk legenda Bobby Womack, Elvis Costelo, Trixie Whitley, Jamie Cullum, Jose James…

Sve u svemu, za one koji se tih dana zateknu u ovom prelepom flamanskom srednjevekovnom gradu, biće dovoljno muzičkog (i ostalog) izazova kojeg će se dugo sećati.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.