Raphael Wressnig

 

Raphael Wressnig je jedan od najznačajnijih mladih evropskih blues-jazz muzičara. Svojim u isto vreme elegantnim i eksplozivnim stilom u protekloj deceniji stekao je status veoma cenjenog i traženog orguljaša na blues i jazz scenama mnogih država. U svakom trenutku učestvuje u nekoliko projekata i svake godine objavljuje bar po jedan CD. Među velikanima sa kojima je sarađivao su Larry Garner, Deitra Farr, Alex Schultz, Sax Gordon Beadle, Phil Guy, Craig Handy, Pete York… Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. 2001. godine austrijski magazin Concerto dodelio mu je prvo mesto za najbolji blues album, a  2004. njegov CD In Between proglašen je za jazz album godine. 2007. Dobio je nagradu Preis Der Deutchen Schallplattenkritik za najboljeg jazz izvođača. Prošle godine objavio je svoj najuspešniji album, Soul Gift, sa Alexom Schultzom, Deitrom Farr i Tad Robinsonom i širom otvorio sebi vrata američkog tržišta.

Enrico Crivellaro je italijanski gitarista koji svoju karijeru već više od jedne decenije vodi paralelno u Evropi i Americi. Kao veoma mlad muzičar uspeo je da prođe kroz gitarsku školu svojih uzora Ronnieja Earla i Dukea Robillarda i njihov uticaj je veoma izražen i danas u njegovoj muzici, pored svih starih majstora blues i jazz gitare  čiji zvuci su utkani u Enricov prefinjeni stil.  Sarađivao je, na koncertima i pločama, sa tako velikim zvezada bluesa kao što su Jeff Healey, Finis Tasby, Lee Oskar, James Harman, Janiva Magness, Bruce Katz, Lester Butler…Objavio je tri CDa za američku kuću ElectroFi Records od kojih je drugi, Mojo Zone, iz 2009. godine od časopisa Downbeat dobio maksimalne 4 zvezdice. Njihov kritičar je  ocenio da ova ploča „uspostavlja zlatni standard za instrumentalni blues album i prosto zasipa slušaoca inspiracijom, hipnotičkim feelingom i emocionalnom prefinjenošću“, a poslednji, prošlogodišnji  Freewheelin’ uspeo da uđe u sve konkurencije za gitarski blues album godine.

Raphael i Enrico imaju zajednički Organ Trio projekat već nekoliko godina. Njihova muzika može se definisati kao dobro odmeren mix bluesa, jazza, soula i funka sa visokim energetskim nabojem i neodoljivim grooveom.  Objavili su zajedno  dva CDa  „Mosquito Bite“ i „Live At The Off Festival“. U Srbiji su nastupali više puta i naša blues publika ih dobro poznaje i veoma ceni. Dolaze ponovo  krajem marta. U petak 29-og nastupaju u Beogradu. Njihov koncert će se održati u klubu Kuglaš, u Đušinoj 5, sa početkom u 22 sata. Ulaznice se prodaju u Kuglašu i Pinball Wizzardu po ceni od 500 dinara. U subotu 30-og marta sviraju u Šapcu u Šabačkom pozorištu od 20,30h.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.