Peter Brötzmann, Mats Gustafsson i Ken Vandermark su tri vodeća glasa savremene improvizovane muzike. Zajedno su osnovali Sonore, trio duvačkih instrumenata koji je formiran sa ciljem istraživanja melodijskih, ritmičkih i tekstualnih mogućnosti slobodno improvizovane muzike. Sarađujući u Peter Brötzmann Chicago Tentetu  od 1998, ovi muzičari su prvi put svirali u trio formaciji u junu 2002, na severnoameričkoj turneji sa Tentetom za radio emitovanje na CKUT-u u Montrealu.

Od tog prvog koncerta, bilo je jasno da je ova postavka muzički jedinstvena. Zajedno su radili i te jeseni, svirajući i snimajući tokom festivala koji je Gustafsson organizovao u Istadu u Švedskoj. Oba ova inicijalna susreta pružila su fantastičnu polaznu tačku za instrumentalne kombinacije i komunikaciju trija, ali tek se sa prvom evropskom turnejom u oktobru 2003. godine u potpunosti razvio identitet i pristup ove grupe. Dve nedelje koncertnih aktivnosti tokom kojih je trojka svirala svako veče u gradovima od Beča do Istanbula i od Ljubljane do Kelna, putujući avionom, vozom i kombijem sa svojom opremom (alt, tenor i bariton saksofoni; Eb, A, Bb, i bas klarineti; tarogato i flažolet) omogućile su im da svakodnevno istražuju neiscrpne domete improvizacije i ubrzaju kreativni rast trija Sonore. Na sreću, snimili su veći broj koncerata, uključujući i konačni nastup turneje, koji se odigrao u Kelnu.

Muzika trija Sonore integriše različite muzičke pozadine sve trojice muzičara, spajajući ih u zajedničku osnovu i stvarajući nove pravce u improvizaciji. Za razliku od tradicionalnih džez saksofon kvarteta, ova grupa nema nameru da kopira klasični gudački ansambl postavljanjem muzičara u uloge koje su hijerarhijski određene (npr. najniži član grupe postavlja osnovu kroz ostinato, vamp, ili druga sredstva podrške instrumentima višig tona koji preko ove podrške sviraju u prvom planu, bilo putem glavnog melodijskog sadržaja ili solo deonica). U grupi Sonore, razvijene od različitih kombinacija duvača, solo, duet i trio deonice se smenjuju i razvijaju kroz spontane muzičke izazove.

Grupa u svojim improvizovanim nastupima istražuje muziku, zvučne teksture, melodije, integrisane ritmičke izraze i ostale muzičke tehnike koje ih inspirišu. Muzika grupe Sonore je intenzivna, prelepa, introspektivna, veoma moderna i ne može je svirati niko drugi.

 

 

Kao i prošle godine, Improstor će i ove ugostiti učesnike Ring Ring festivala, a ovoga puta to je trio Tetras.

Tetras je trio improvizovane muzike (Cirih, Švajcarska), a čine ga ga Jason Kahn (bubnjevi, perkusije), Jeroen Visser (organ, elektronika) i Christian Weber (kontrabas).

Jason Kahn je počeo svoju muzičku karijeru tokom 80-ih izdajući za legendarniu izdavačku kuću SST iz Los Anđelesa. Svira bubnjeve i perksuije u mnogim kolektivima improvizovane i elektronske muzike. Ovo će biti njegov drugi nastup u Novom Sadu. Prvi nastup je bio u okviru Interzone festivala.

Jeroen Visser je radio kao producent sa the Ex, Tomom Corom, The Honkies i mnogim drugima. Svirao je sa The Pale Nudes, a trenutno svira u triju Kazanchis sa etiopijskim pevačem Meseleom Asmamawem.

Christian Weber je član brojnih džez i impro projekata širom Evrope, a svirao je sa mnogim muzičarima od Johna Butchera do Otomoa Yoshihidea.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.