“Phonart – Lost Languages of Europe” je partnerski projekat 4 organizacije iz Austrije, Češke, Hrvatske i Srbije, koji se odvija od 2010. godine, uz podršku Evropske komisije – Program za kulturu 2007-2013, Ministarstva za kulturu i Grada Beograda. Kao završni deo projekta, a povodom manifestacije “Evropa Otvoreno 2012.-Dani Evrope” u Domu Omladine Beograda će od 16. maja biti postavljena interaktivna zvučna instalacija “Phonart Radio Walk”, autorke Svetlane Maraš.

Ovaj jedinstveni umetnički rad je i svojevrsna dokumentacija muzičkog performansa ostvarenog u novembru 2011. godine u okviru projekta Phonart Live Radio, tokom kojeg su muzičari improvizovali na radio talasima između Beograda, Pule, Beča i Praga. Tokom 60 minuta radijskog programa, svaki studio je putem interneta primao ono što se emituje iz ostala tri studija, i kombinujući ove materijale, svaki od pomenuta četiri grada dao je sopstvenu interpretaciju muzičkog materijala koji je kružio u radijskom prostoru.

Snimci četiri verzije ove kolektivne improvizacije, osnovni su muzički materijal instalacije. Kako bi slušaocu omogućili da čuje svaku od njih, ali slušajući aktivno i u sopstvenoj interpretaciji, autorka i njen tim su iskoristili mogućnosti najsavremenije tehnologije i kreirali sveobuhvatno, interaktivno audio-vizuelno iskustvo.

Krećući se u prostoru po koordinatama mape projektovane na podu na kojoj se nalaze obeležena četiri grada, korisnik svojom pozicijom na mapi utiče na zvučne karakteristike soundscape-a koji se sam generiše u trenutku, i u kome dominiraju muzički elementi snimka iz onog grada kojem je korisnik najbliži. Šetajući po prostoru instalacije, korisnik prelazi i prevazilazi geografska rastojanja između pomenutih gradova, i utiče na krajnji ishod četvorokanalne zvučne slike – kretanje postaje aktivan način slušanja.

Ovo je odličan uvod za predstojeći festival “Ring Ring”, koji je bio domaći predstavnik u projektu “Phonart”.

Svetlana Maraš (www.svetlanamaras.com ),  kompozitor i sound artist, školovala se u Srbiji, Nemačkoj, SAD i Finskoj. Pored izvođačke prakse, ona stvara u domenu elektro-akustične kompozicije i sound art-a, istražujući moguće načine muzičke reprezentacije kroz zvuk, objekte i digitalnu tehnologiju. Njen kreativni opus pored muzike sadrži interaktivne zvučne objekte, zvučnu instalaciju i mnoge intermedijalne radove.

U izradi ove instalacije su joj pomogli Juho Jouhtimaki – dizajn interakcije i Mirjana Antonijević – vizuelni dizajn.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.