Eugene Chadbourne

 

Rituali su neraskidivo vezani za ljudski rod i za muziku. Sama muzika je čcesto vezana za rituale – i najveći umetnici imaju svoje male rituale pre izlaska pred publiku, a koncerti su, najčešće, posebna vrsta rituala. U kome tako rado učestvujemo. Ove godine muzički program Dunavfesta u Barutani nije posvećen ritualima prošlosti, već i modernim ritualima. Četiri koncerta i četiri različita doživljaja Rituala. U podnožju Kalemegdanske Tvrđave.

 

U okviru programa “Ritual u muzici” u Barutani će početkom septembra biti održana četiri zanimljiva koncerta, na kojima će nastupiti muzičari iz pet zemalja. Ulaz je besplatan

 

 

04.09. u 20.00

  • Triad Vibration (Italija)

  • Vojasa (Mađarska)

 

06.09. u 20.00

  • Eugene Chadbourne (SAD)

  • Serbian Jazz, Bre Band (Srbija)

  • Eugene Chadbourne & Serbian Jazz, Bre  – Session

 

 

Evo i više informacija o učesnicima festivala:

Triad Vibrations su tribal jazz sastav iz Italije, koji koristi ritualni aboridžinski instrument didgerodoo (koji se koristi već više od 1500 godina kao pratnja ritualima sa plesom i pevanjem).

Ono što rade Triad vibration je kombinacija ovog ritualnog instrumenta sa jazz muzikom, elektronikom i drugim modernim žanrovima. U internacinalnoj postavi su Ezio Salfa (električni bas), Gennaro Scarpato (bubnjevi i udaraljke),  Tanni’ Walter Mandelli (didgeridoo) i  Gendrikson Mena Diaz ( truba i klavijature).  Od 2002. godine kad su objavili svoj debi album, Triad vibration nastupaju širom Evrope, a upravo su objavili svoj novi album „Safari Njema“.

 

Vojasa, nova Romska muzika iz Budimpeste! Članovi ovog sastava su počeli da sviraju prošle godine, kao prijatelji, sa željom da uživaju u muzici i da to prenesu publici. Zbog toga su i odabrali ime VOJASA, sto na romskom znaci „veselo“. Uspeh je došao brže nego što su se nadali, nastupi na evropskim festivalima su se zaređali.

Njihova muzika je zasnovana na tradicionalnoj muzici Roma, koji potiču iz Rumunije, koju su obogatili sopstvenim aranžmanima. Urbana interpretacija tradicije je delom obojena uticajima romske muzike iz Rumunije i Srbije, ali nikada ne gubi onaj specifični mađarski duh. Višeglasje i ritmovi čine muziku grupe Vojasa autentičnom!  Muzičari koji čine grupu Vojasa su svirali u poznatim grupama Romano Drom i Kalyi Jag. Tri  moćna vokala, dve gitare, violina, mandolina, bas gitara, udaraljke i tradicionalna aluminijumska vaza su instrumenti ovog sastava, koji obnavljaju vekovima stare vesele rituale!

 

Eugene Chadbourne, njujorški gitarista, improvizator i kompozitor nastupa duže od 35 godina i slobodno se može nazvati veteranom alternativne muzike i pionirom preparirane gitare.

Ritual je priča o njegovom životu, muzici i putovanjima. Kako sam kaže, obožava da putuje, sretne nove ljude, na bini i ispred nje, to ga inspiriše i nagoni da iznova radi isto – komponuje, priča, svira, nastupa sa drugim muzičarima, nebitno je da li su poznati ili ne. Na tim putovanjima, nastaju njegove kompozicije i priče, sam nastup je neverovatna mešavina svirke i veselog pripovedanja.

Još 70-tih godina se za njega čulo kao izuzetnog gtaristu, nastupao je sa ljudima poput Johna Zorna, Freda Fritha, Dereka Baileyja, Eliotta Shapra, Paula Lovensa, Hana Benninka, da navededemo samo neke iz te starije generacije.

Jazz, rock, storytelling, solo ili u grupi, sa Chadbourneom je sve moguće. Rock sastav Shockabily je osnovao 1981. godine, sa čuvenim producentom Kramerom i violončelistom Tomom Korom. Ovaj alternativni rock sastav je uleteo na scenu u pravom trenutku, new vawe je bio na vrhuncu, ali su Shockabilly i tu bili na ivici. Preko sto koncerata svake godine – ostavili su upečatljiv otisak na scenama Evrope, Japana i Amerike. Ni danas, Chadbourne ne staje, putuje, upoznaje ljude. Ovo će biti njegov prvi nastup u Srbiji nakon pauze od više od 20 godina.

 

Serbian jazz, bre band  je formiran kao sastavni deo istoimenog multimedijalnog projekta fotografa Ivana Grlića. U okviru projekta su predstavljene fotografije kako doajena, tako i aktuelnih mladih muzičara koji aktivno čine srpsku džez scenu, objedinjene u monografiji istoimenog naziva. Pokušavajući da „oživi“ fotografije, muzički deo projekta je okupio džez muzičare mlađe generacije, formiraju autorski izraz koji pored savremenog džez jezika koristi muzičko nasleđe prostora na kome stvaraju. Repertoar benda pored autorskih uključuje i kompozicije proslavljenih srpskih džez umetnika. Na repertoaru se nalaze autorske kompozicije kao i srpske narodne pesme, aranžirane i uobličene u celinu koja oslikava jazz u Srbiji, kao specifičan muzički izraz, ali i sa uticajima istoka i zapada, klasične muzike i bogatog srpskog folklora.

Bend izvodi originalne kompozicije zasnovane na elementima srpskog i americkog folklora kao spoja nečeg drugačijeg a istovremeno i sličnog, kroz težnju da se muzikom pokaže bunt protiv sistema.

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.