Papa Nick sa grupom Fish in Oil (foto: Ivana Čutura)

Papa Nick je jedan od pokretača world music pravca u Srbiji i među kreatorima ove scene kod nas s obzirom da je još polovinom 1970-ih godina koristio tradicionalne instrumente u svom fuzijskom stvaralaštvu. Između ostalih, sarađivao je sa Lalom Kovačevim, Milošem Petrovićem, Mališom Draškocijem, Dušanom Bogdanovićem, Borisom Kovačem, Bata Kandom, Jovanom Maljokovićem, „Balkanikom”, Bokijem Miloševićem, i mnogim drugima.

Svoj ansambl Institute predvodio je više od 40 godina, a pored ove grupe i benda Fish in Oil, bio je i član grupe Renesans. Svirao je klavir, gitaru, udaraljke, blok-flautu, saksofon, oprobao se čak i na kineskoj violini, a pravio je sopstvene instrumente od najrazličitijih materijala.

Njegov sastav Institute iz Beograda postojao je od 1974. godine. Osnivači su Srđan Aleksić-Fraparega i Papa Nick, koji je od početka devedesetih godina bio njen spiritus movens. Muzika grupe Institut se u najširem smislu može nazvati alternativni, eksperimentalni etno-džez, sa velikim uticajem afričke, indijske i balkanske muzike. Kroz ovaj sastav je u periodu, dugom više od 40 godina, prošlo nekoliko stotina muzičara, koji su kraće ili duže bili njegovi članovi. Zahvaljujući svojoj kreativnosti, pokretačkoj energiji, i istrajnosti, Papa Nick je bio najzaslužniji za njen dugi opstanak na ovdašnjoj sceni.

Veljko Nikolić bio je laureat nagrade “Vojin Mališa Draškoci” za 2018. godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.