Mungo Jerry Blues Band (6)Grupa Mungo Jerry osnovana je 1970 godine. Već prvi singl objavljen iste godine, In the summertime, stiže na prvo mesto Britanske top liste singlova. Zabeleženo je da je samo tokom jednog majskog prepodneva u Londonu prodato 75.000 primeraka. Ukupna prodaja u tom prvom naletu dostigla je šest miliona prodatih ploča, da bi ukupan tiraž do današnjih dana dostigao cifru od 30 miliona prodatih primeraka.

In the summertime je bila na prvim mestima top lista u još 26 zemalja, grupa Mungo Jerry je po izboru časopisa Melody Maker proglašena najboljim novim sastavom i grupom sa najboljim koncertnim nastupom, a sledeće godine Ray Dorset dobija prestižnu Ivor Novello nagradu kao najbolji pop-rok kompozitor.

Usledilo je još desetak hit singlova (Baby Jump, Alright, Alright, Alright, You don’t have to be in the army to fight in the war, Lady Rose…) koji stižu u Top 5 lista najtiražnijih ploča, na kojima ostaju u ukupnom trajanju duže od 100 sedmica, a dva albuma ulaze u Top 20 u Velikoj Britaniji.

Iako su prve asocijacije na pominjanje sastava Mungo Jerry (ime su uzeli po istoimenoj pesmi T.S. Elliota) – zarazni letnji “skiffle” hitovi i karakteristični zulufi lidera, Ray Dorset se sve više okretao britanskoj bluz tradiciji iz koje je i potekao, pa je između ostalog obajavio i nekoliko bluz orijentisanih solo albuma, bio član super grupe Katmandu u kojoj su bili i Peter Green (Fleetwood Mac) i Vincenta Crane (Atomic Rooster i Crazy world of Arthur Brown) sa kojom 1986. godine objavljuje album A Case for the Blues. Sa njima je imao uspešnu turneju pod nazivom “The British Legends of the Rhythm and Blues” (u ekipi su bili i Zoot Money, Paul Williams, Long John Baldry).

Pre nekoliko godina sa postavom pod nazivom Mungo Jerry Blues Band (sa kojom i dolazi na Nišville) Ray Dorset je objavio album Adults only, svoje najuspešnije izdanje u poslednjih desetak godina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.