SR

 

 

 

 

 

 

 

 

Samuel Carthorne Rivers rođen je 25. septembra 1923. godine. Svirao je sopran i tenor saksofon, bas klarinet, flautu, usnu harmoniku i klavir. Bio je prisutan na džez sceni od ranih 50-ih, a širu pažnju javnosti privukao je sredinom 60-ih na talasu uspona fri-džeza.

Riversova karijera počela je kada se preselio u Boston 1947. godine, gde je studirao na Bostonskom konzervatorijumu. Tokom pedesetih svirao je sa Quincyjem Jonesom, Herbom Pomeroyem i Taddom Dameronom. Godine 1959. počeo je da nastupa sa tada 13-ogodišnjim Tonyjem Williamsom, koji će kasnije postati jedan od najcenjenijih bubnjara u istoriji džeza. Na njegovu preporuku tokom 1964. bio je i član Miles Davisovog kvinteta, pre nego što će se na poziciji saksofoniste ustaliti Wayne Shorter.

Rivers je ubrzo počeo da izdaje albume za Blue Note Records, u svojstvu bendlidera i pratećeg muzičara. Njegov debi za ovu kuću, Fuchsia Swing Song, jedno je od najpoznatijih dela ovog saksofoniste. U to vreme svirao je, između ostalih, sa Andrewom Hillom, Cecilom Taylorom i Tonnyjem Williamsom.

Tokom sedamdesetih Rivers i njegova žena Bea upravljali su Studiom Rivbea u Njujorku. U to vreme snimao je nekoliko albuma za Impulse!, a ostao je upamćen po učešću na kultnom albumu Davea Hollanda Conference of the Birds.

Poslednjih godina Sam Rivers je živeo u Orlandu, na Floridi. Nastupao je sa svojim Rivbea orkestrom i trijom (sa Doughom Matthewsom i Rionom Smithom), a gostovao na albumima Stevena Bernsteina, Jasona Morana, i drugih muzičara savremene džez scene.

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.