Foto: Ivana Čutura

 

Postava koju još čine Branko Trijić (gitara),  Miroslav Tovirac (bas), Peđa Milutinović (bubnjevi) i Bojan Ivković (perkusije, glas), trenutno  promoviše peti studijski album “Can you dig it?”, koji je ove godine u DD formatu objavljen od strane OverJazz Record iz Hamburga (Nemačka), dok je CD objavljen za diskografsku kuću Zmex iz Beograda.

Vasilovo klasično muzičko obrazovanje započelo je sa njegovih 5 godina u beogradskoj muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”, a njegovo zanimanje za jazz obezbedilo mu je 1991.  punu stipendiju za učešće u Interlochen Arts Camp-u, dva leta za redom, pruživši mu priliku da uči i svira sa jazz velikanima kao što su:  Milt Jackson, Curtis Fuller, Bayron Stripling….  1992. se preselio uBostongde, pod punom stipendijom, studira klavir i aranzman na Berklee College of Music. Diplomirao je 1995, a njegovi učitelji klavira bili su Ray Santisi i Lazslo Gardony. U toku studija na Berkleeju, nastupao je sa mnogim poznatim Bostonskim muzičarima, kao i sa grupom „Sveti“ (Marko Đorđević i Bato Andonov), Leroyem Jenkinsom (u njegovoj rep operi “Funky Faust”) i sa Paskal Bokar, afro-pop bendom sa kojim je išao i na americku turneju.

Septembra 1996. Vasil se seli u New York, gde nastavlja da saradjuje sa nekim od najboljih mladih muzičara. Istovremeno radi kao muzicki programer u “TOMANDANDY” studiju. Nakon godinu dana provedenih u Velikoj Jabuci, odlučuje da se vrati u Srbiju i osnuje svoj, Vasil Hadžimanov Band, sa kojim je, proteklih 15 godina, neumorno i sa velikim uspehom, nastupao na koncertima i jazz festivalima širom sveta. Vasil je takodje komponovao muziku za igrane i dokumentarne filmove, kao i serije.

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja nov pristup džez muzici.

 

 

Novembra 2003. godine, VH Band nastupa na “Enter Music Festival“ u Beogradu, deleći binu sa čuvenim Joe Zawinulom i njegovim bendom Zawinul Syndicate. Čuvši kako bend zvuči uživo, Zawinul lično poziva Vasila i drugare da na proleće 2005. sviraju u njegovom novom klubu „Joe’s Birdland“, u Beču.  Juna 2004. godine, Nigel Kennedy poziva VH Band da nastupe sa njim na njegovom velikom beogradskom koncertu. Ovo iskustvo je bilo prijatno iznenadjenje za sve prisutne…

Avgusta 2005. godine, bend je predstavio muziku Balkana i bio jedini predstavnik Srbije i Crne Gore, na velikoj svetskoj izložbi Expo 2005 Aichi u Japanu, gde doživljava veliki uspeh i najviše posetilaca (preko 3000) na sceni EXPO DOME do tada. Novembra 2005. godine, VH Band je odrzao tri koncerta,u Parizu, u okviru tradicionalnog jazz festivala kulturnih centara “Jazzy Colors” ponovo predstavljajuci našu zemlju. Marta, kao i avgusta 2006. godine, održali su dva sjajno posećena i pozdravljena koncerta u Trstu (Italija).

Album “Can you dig it?” je snimljen za četiri dana, u Mostaru, u studiju „Mc Pavarotti“ i sadrži deset pesama – osam autorskih (Vasil Hadžimanov i Miroslav Tovirac), jednu makedonsku narodnu pesma pod nazivom „Marika moma ubava” kao i obradu John Scofieldove teme „What It Is”.  Album su snimali: Vasil Hadžimanov – klavir i klavijature, Branko Trijić – gitara, Miroslav Tovirac – bas, Srđan Dunkić – bubnjevi, Bojan Ivković – perkusije i Peđa Milutinović – bubnjevi. Gosti na albumu: Wikluh Sky-vokal i Vukašin Marković – vokal i trombon.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.