Nemački saksofonista Peter Brötzmann je živa legenda fri džeza. Rođen je 1941. godine, studirao je slikarstvo u Vupertalu i bio uključen u Fluksus pokret, pre nego što se okrenuo muzici i naročito avangardnim strujanjima u džezu. Diskografski je debitovao 1967. godine albumom „For Adolphe Sax“, da bi se već godinu kasnije, antologijskim albumom „Machine Gun“, svrstao u sam vrh svetske fri džez ponude. Tokom karijere duge preko 40 godina, postao je prepoznatljiv po veoma agresivnom stilu sviranja i beskompromisnom pristupu muzici, pa i u svojim ranim sedamdesetim zvuči podjednako slobodno i bučno kao tokom formativnih godina.

Tokom poslednjih decenija postao je uzor i inspiracija mnogim nadolazećim vedetama avangardnog džeza s obe strane Atlantika. Kada je čikaški saksofonista Ken Vandermark 1999. godine dobio prestižnu MacArthur stipendiju, rešio je da potroši novac tako što će okupiti i sponzorisati ol-star bend Peter Brötzmann Chicago Tentet, u kojem će zasvirati najcenjeniji fri džez muzičari SAD i Evrope. Ovaj sastav je momentalno postao jedna od najvećih koncertnih atrakcija na renomiranim evropskim džez festivalima.

Uz pomenutu dvojicu muzičara, ostatak sastava čine saksofonista Mats Gustafsson, trombonisti Johannes Bauer i Jeb Bishop, trubač Joe McPhee, Per Ake Holmlander na tubi, basista Kent Kessler, čelista Fred Lonberg Holm, bubnjari Paal Nilssen Love i Michael Zerang.

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.