Kako se navodi u saopštenju organizatora, Rafal Mazur i Mikolaj Trzaska izuzetno su cenjeni zbog svog umeća slobodne improvizacije, i sve kompozicije koje će biti izvedene u Guarneriusu (Džordža Vašingtona 12) biće spontano improvizovane.

 

 

 

 

 

 

Biografije muzičara:


 

RAFAL MAZUR (Rafał Mazur), bas gitarista

Prve korake na profesionalnoj džez sceni Rafal Mazur pravio je rame uz rame sa pijanistom i kompozitorom Leszkom Kułakowskim, a u narednim godinama njegovi saradnici, između ostalog, bili su: Adam Wendt, Adam Kawończyk, Grażyna Łobaszewska, Laszlo Sule, Juki Valipakka, Penti Lahtti. Zajedno sa Keirom Neuringerom odradio je seriju koncerata improvizovane muzike, kojom je Mazur od tog trenutka počeo intenzivno da se bavi. 2001. godine ova dva umetnika osnovala su „Improviser’s Ensemble” (www.improvisersensemble.com). Muzičke tendencije ovog ansambla, nastavlja umetnička grupa „Improvising Artists” – udruženje koje okuplja umetnike-improvizatore i koje se bavi promocijom i stvaranjem improvizovane umetnosti.

U poslednjih nekoliko godina Mazur je aktivan na evropskoj sceni improvizovane muzike i ostvaruje brojne nastupe na koncertima i festivalima. Neki od njegovih saradnika bili su: Charlotta Hug, Frederic Blondy, Mark O’Leary, Oliver Schverdtem, Attila Dóra, Sores Zsolt, Raymond Strid, Lawrence „Butch” Morris, Lisa Ullen.

Na putu ka postizanju savršenstva u improvizovanoj muzici, Rafal studira kinesku filozofiju i aktivno se bavi treniranjem taoističke borilačke veština TaiJi Quan Chen, smatrajući da je u stvaranju spontane i adekvatne reakcije na neočekivane situacije, najbitnije stanje uma. 2006. godine Mazur je održao seriju koncerata u Kini pod nazivom „Polish Sound Art in China“. Najnoviji plod Rafalovog rada i istraživanja predstavlja CD slobodno improvizovane muzike na akustičnoj bas gitari „Sonor Forms“, izdat u novembru 2009. godine.

MIKOLAJ TŠASKA (Mikołaj Trzaska), kompozitor, saksofonista i bas klarinetista

Tšaska se muzici potpuno posvetio 1991. godine. Od 1990. do 2001. godine bio je saksofonista grupe Miłość (Ljubav), čiji je i jedan od osnivača. Grupa je sarađivala, između ostalog, sa Lesterom Bowiem i Tomaszom Stańkom.

1993. godine osniva bend Łoskot, čiji je prvi nastup bio na festivalu Gdynia Summer Jazz Days.
1994. godine sa Ryszardom Tymańskim čini duet Masło.

1995. godine snima svoju prvu ploču pod nazivom „Cześć, Cześć, Cześć“ u izdavačkoj kući Gowi Records. Na ploči gostuju Jowita Cieślikiewicz, Tomasz Hesse i Jacek Olter.

2000. godine Tšaska otvara muzičku izdavačku kuću Kilogram Records, koja izdaje njegovu autorsku muziku, kao i muziku iz oblasti impro-fri džeza.

U periodu 2001-2004. sarađuje sa instrumentalno-kompozitorskim duetom – Marcinom i Bartłomiejom Oleś. Njihov prvi album „Mikro Muzik“ smatra se jako važnim događajem u savremenom poljskom džezu.

2003. godine uspostavlja stalnu saradnju sa muzičarima iz ritam sekcije Petera Brötzmanna. U međuvremenu objavljuje više diskova sa brojnim saradnicima.

2007. godine na 80. rođendan Guntera Grasa, formira dvanaestočlani orkestar po imenu „Mikołaj Trzaska Mottlau River Band“, koji svira u piščevu čast. Iste godine dobija poziv za učešće u međunarodnom projektu Kena Vandermarka „Resonance“, koji okuplja umetnike kao što su Tim Daisy, Steve Swell, Magnus Broo, Yuriy Yaremchuk, Mark Tokar, Dave Rempis, Michael Zerang i Per-Ake Holmlander.

Bio je i član kvarteta sa američkim pijanistom Noahom Rosenom, danskim bubnjarom Peterom Ole Jorgensenom i belgijskim kontrabasistom Peterom Jacquemynom.

2008. godine sa muzičarima kao što su Joe McPhee i Jay Rosen, održava seriju koncerata u SAD-u. Svirao je i sa muzičarima poput Tima Daisyja, Elizabeth Harnik, Taylora Ho Bynuma, i mnogim drugima.

 

2 komentara na “Poljski improvizatori u Guarneriusu”

  1. super nastup, mazur je majstor na basu, neprestano zasipa jezivim frazama, a tshasku je besmisleno komentarisati, tip razvaljuje, od najzakrivljenijih i najtishih momenata improvizacije do vulkanskih free jazz blokova na altu, taragotu i bass klarinetu…. strasno koliko mocno zvuci!!!!!! vrhunski muzicari…

    a guarnerius je posebna prica, prvo ceo taj ego trip sa jovanom kolundzijom i njegovim slikama na svakih pola metra (!)ko da je paganini, plus ekipa zombie nation, old school zaboravljeni asovi sps-a i jul-a, face sa tv i slobinog dnevnika devedesetih, svi preko zilion godina, bukvalno….. nisu verovali kad je sa prvim taktom tshaska poceo da razvaljuje, sve vreme certa su izlazili…. spooky place!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.