Za bogatu poljsku impro/džez scenu više nije neobično da se uz već etablirana imena, s vremena na vreme pojavi i pokoji anonimni sastav sa potencijalom većim od trenutne senzacije. Tako se prošle godine u mnoštvu bendova, svojom kreativnošću, jasnom vizijom i jakim identitetom, izdvojio kvartet Minim Experiment. Njegov album prvenac Dark Matter, nastao u instrumentalnoj kombinaciji gitare, klavira i ritam sekcije, objavljen je za etiketu For Tune koja je vremenom postala merilo kvaliteta kada su savremeni poljski džez i improvizovana muzika u pitanju.

Ime benda i naslov njegovog debija mnoge može asocirati na mogući zvuk, stil, pravac ili atmosferu na albumu i unapred stvoriti određene predrasude ili očekivanja. Uprkos pojedinim karakteristikama koje donekle opravdavaju navedeno, kao što su pretežno tamniji valer i melanholično raspoloženje u osnovi, svedene deonice tipične za minimalna izdanja, povremeni energični momenti i inventivna instrumentalna preplitanja bliska avantdžezu, ovaj CD ipak čini muzika za širi slušalački auditorijum.

Za početak albuma je izabrana tema “Pale Blue Dot“, čiji je napeti uvod, obeležen duetom kontrabasa i gitare, idealan za postepeno uranjanje u „tamnu materiju“. Ubrzo se priključuju i ostali učesnici, u početku laganim, a potom snažnijim i oštrijim zahvatima, što doprinosi dramatičnosti u dolazećim minutima. U gustom klupku zvukova koji se međusobno mešaju, sudaraju, sukobljavaju i nadjačavaju, melodija uspeva da „preživi“ i ostane netaknuta. Nakon ovakvog uvoda prelazimo u primetno vedrije oblasti. Poletnom numerom “Scythe Dance“, posle dvoipominutnog usamljenog bubnjarskog uvoda koji nije nagoveštavao takav nastavak, vidimo mlade muzičare u nastojanju da bržim tempom razgale slušaoce i predstave se u nešto drugačijem svetlu.

Središnji deo albuma donosi smirivanje strasti. Uz numeru “Great Dark Spot“, sa klavirom retkih tonova, setnim gitarskim melodijama, odmerenim basom i „lenjim” ritmom bubnjeva, zagarantovan je romantičarski ugođaj za kasne noćne sate. “Between“ je ispunjena tišinom i blagom tenzijom, a potom i angažovanijom svirkom koja se u zadnjim minutima svodi na elegantnu gitarsku melodiju podvučenu kompatibilnim ritmom, nakon čega Minim Experiment elegičnim epilogom „prozirnih” tonova, nenametljivo okončava svoje obraćanje publici. Sveukupan utisak je da se veći deo albuma zasniva na dobro uspostavljenom instrumentalnom balansu bez preteranog isticanja pojedinaca i postupnom građenju atmosfere bez odlaženja u nepotrebne krajnosti, čime su osigurani pomenuta pristupačnost i njegovo dugotrajno konzumiranje u različitim prilikama.

Svojim debijem ovaj perspektivni poljskoitalijanski sastav je stao rame uz rame sa kolegama čija izdanja krase kolekcije probirljivijih ljubitelja modernog džeza. Nepunih sat vremena trajanja ovog albuma je bilo i više nego dovoljno da se mladi muzičari pokažu u punom sjaju i tako već u startu pridruže istaknutijim akterima na savremenoj džez sceni, pa i izvan granica Poljske.

 

 

Jedan komentar na “Minim Experiment – Dark Matter (For Tune)”

  1. Mala napomena:
    You Tube verzija numere Between je nesto kraca od verzije sa albuma koja je predstavljena u tekstu. Njeno puno trajanje je oko devet minuta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.