Festival “Rođendan džeza” Akademije 28, jedinstvena kulturna manifestacija u svetu, ove godine obeležava najveći jubilej od postojanja ovog muzičkog pravca: stogodišnjicu od izdavanja prve gramofonske ploče sa zvukom džeza.

Stoti “Rođendan džeza” će biti svečano otvoren u petak  24. februara, u 19 časova, izložbom autentičnih džez fotografija srpskih džez festivala, pod nazivom “Srbija na džezu”.

U okviru muzičkog programa festivala koji će otvoriti eminentni srpski džez klavirista, Miloš Miša Krstić, istog dana od 22.30h, u Klubu Akademije 28 nastupiće Jovan Maljoković Balkan Salsa Bend sa ekskluzivnim gostom iz Rusije, džez saksofonistom Olegom Kireyevim.

Subota 25. februar,  rezervisana je za koncert jednog od najinventivnijih i najperspektivnijih autorskih sastava sa ovih prostora, bend Fish in Oil, koji će nastupiti od 22.30h.

Centralna proslava ovogodišnjeg jubileja održaće se u pozorišnoj sali Akademije 28, u nedelju 26. februara u 20h, upravo na dan kad je izdata prva džez ploča pre punih 100 godina. Biće to pravi muzičko-scenski spektakl u izvođenju Beogradskog Diksilend Orkestra, jedine institucije tradicionalnog džeza na Balkanu, uz koje će nastupiti dvanaestočlani plesni ansambl, „The Dixie Dance Show“, gudački kvartet „Take 4“ i neki od eminentnih džez umetnika prestonice. Svečanosti će prisustvovati visoke zvanice iz domena kulture, umetnosti i diplomatskog kora.

Festival će zatvoriti beogradski sastav Hot Club of Belgrade, velikim klupskim koncertom u nedelju 26. februara od 22h.

Ulaz na festival i prateće programe biće kao i svake godine besplatan.

Za centralnu svečanost festivala obezbeđen je ograničen broj besplatnih pozivnica koje se mogu podići na blagajni Akademije 28.

Info o programu: 011 3621 787 i 063 377 407. Rezervacije mesta za koncerte u Klubu: 011 3619 342

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.