Fail Better! -  Zero SumJedan od nekoliko živih nastupa relativno nepoznatih muzičara koji deluju u okviru različitih bendova, na radost avanturistički nastrojene publike, pretočen je na nosač zvuka. Tako se stvorila mogućnost da i ostatak slušalačkog sveta koji nije bio te sreće da se nađe na pomenutim koncertima, čuje i oseti kako zvuči uzbudljiva improvizacija ljudi koji se sa sličnim vizijama i kompatibilnim idejama nađu na pravom mestu u pravo vreme.

U pitanju je kvintet Fail Better!, čije se članstvo prošle godine okupilo na neformalnim sešnima i koncertima u portugalskom gradu Koimbri. Od sve petorice muzičara, potpisniku ovih redova je donekle poznat trubač Luís Vicente, koji je ove godine učestvovao u još jednom zapaženom projektu, zajedno sa nešto poznatijim zemljacima iz RED Trio. Rezultat te saradnje je izdat album koji svakako zavređuje pažnju i o kome će se možda nekom drugom prilikom pisati.

Ostatak sastava čine muzičari pretežno znani u njihovom bližem okruženju, što im nikako ne umanjuje značaj, već samo potvrđuje da progresivnih muzičkih snaga ima svugde i da je samo pitanje trenutka njihovog otkrivanja ostatku sveta. To su João Pais Filipe na bubnjevima, João Guimarães na alt saksofonu, Marcelo dos Reis na električnoj gitari i kontrabasista José Miguel Pereira. Znači, uz pomenutog Vicentea, kompletna portugalska ekipa se okupila na domaćem terenu.

Nemojte da vas uplaši ili odbije dužina tema na ovom CD-u, od kojih dve trećine traju preko deset minuta. Momci nastoje da publiku postepeno uvedu u priču, pripreme je na iznenađenja i na kraju prosto zgrabe svojom svirkom.

Prva numera „Bright Red“ obiluje tamnim tonovima, spora je, elegična, skoro na rubu ambijentalnog dauntempo zvuka. Ovde kvintet pažljivo gradi atmosferu i uzdržano, gotovo neprimetno, stvara zvučno okruženje u koje prosto “usisava” svakog iole pažljivijeg i strpljivijeg slušaoca.

U sličnom maniru teče i nastavak CD-a, sa konstantnom „potkožnom” tenzijom koja se, kako vreme odmiče, postepeno otkriva, evoluira i nadalje prerasta u katarzičnu svirku svih aktera, najuočljiviju u „The Growing Border“. Poslednja trinaestominutna numera je sa izrazitim naglaskom na teksturi i atmosferi i na kratko nas vraća u prozračno okruženje dočarano u prvoj polovini diska. Ubrzo, melanholično muziciranje i spor tempo koji kao da jedva dopiru iza gustih imaginarnih prepreka, prerastaju u hipnotičko-repetitivnu adrenalinsku vožnju bez zaustavljanja u kojoj se niko ne štedi, što, kao veličanstveno finale, i priliči ovakvom snažnom i kvalitetnom izdanju.

Svake godine se u mnoštvu manje ili više poznatih muzičara ili bendova od kojih okvirno znamo šta možemo očekivati, pojavi i poneki potpuno nov, svež i autentičan muzički izdanak. Ove godine jedno od takvih pozitivnih iznenađenja je portugalski kvintet Fail Better! koji je ovim uzbudljivim živim snimkom otvorio vrata mnogo širem auditorijumu, prevashodno zainteresovanom za atmosferični improvizovani džez.

 

 

Spisak numera: Bright Red; This Is Our Gun; Fallout Breeders; Dysfunctional Wire; The Growing Border; Challenge/Challenges.

Muzičari: João Pais Filipe – bubnjevi; João Guimarães – alt saksofon; Marcelo dos Reis – električna gitara; José Miguel Pereira – kontrabas; Luís Vicente – truba.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.