Stefan Haslebacher (Sha) je široj publici poznat kao saksofonista Nik Bärtschovog Ronin kolektiva. Kao poštovalac koncepta muzičkog redukcionizma, tokom više godina zajedničkog rada sa istomišljenicima, izdefinisao je stil sviranja koji se i idejno i stilski potpuno stapa sa estetikom Bärtschovog Ronin Rhythm Records ili Orbital garden (do skoro Tonus-music laboratorije), koju vodi multiinstrumentalista Don Li. Inače, u pitanju je muzičar koji je kao mentor usmerio tok Stefanove karijere i koji pored  Bärtscha čini temelj ove neobične i strogo izdefinisane švajcarske scene.

Iako prilično zaposlen u matičnom bendu koji je nedavno napravio presek karijere izdavši duplo živo izdanje za ECM, Sha poslednjih godina polako isplivava i kao lider. Od benda Banryu uskoro možemo očekivati drugi album, dok sa aktuelnim Feckel izdaje CD za Bärtschovu etiketu. Feckel čine još i Roninov bubnjar Kaspar Rast, kao i manje znani gitarista Urs Müller i basista Lionel Gafner. Prisustvo majstora repeticije, ukazuje da i na ovom izdanju možemo očekivati osnovu sazdanu od preciznih, čvrstih i stabilnih ritmova.

Rastov bubanj u ovoj postavci zvuči možda i intenzivnije nego obično. I ovde odjekuje “ritualni gruv”, kako Bärtsch voli da zove svoju muziku oličenu u repetitivnom i gradacijskom muziciranju. Ipak, još od prve teme “Build Us a Rocket Then…”, postaje očigledno je da nas bend odvlači u prog-rok vode i tako se na neki način, bar delimično, distancira od uzora.

 

 

Disciplinovanom svirkom, iz numere u numeru, muzičari grade masivne zvučne zidove, konstantno gurajući napred, bez nepotrebnih uvoda i suvišnih pauza. Šansi da ih zavole rok sladokusci najviše doprinosi gitarista koji svoj instrument silovito suprotstavlja Stefanovom saksofonu. Sha svojim neumornim vođstvom, a nekada i u ulozi pratioca nezaustavljive “ritam mašine” stvara džez ugođaj, što je najizraženije u završnoj temi u kojoj sebi daje najviše oduška. Tu je i drugi član ritam sekcije koji nas svojim pulsirajućim basom podseća koliko je njegova uloga uopšte bitna, tačnije “vezivna”, naročito u bendovima u kojima je dominacija pojedinca svedena na minimum ili uopšte ne postoji.

Bez pretenzija da prave intelektualnu muziku, što i sam Sha ističe na svom oficijalnom sajtu, ovaj kvartet je ponudio, iako kratkog trajanja, uzbudljivo izdanje koje može privući publiku različitog muzičkog senzibiliteta. Što je i najvažnije, ovde se najbolje oseća kako bend zvuči uživo, a to je suštinski i najbitnije za potpuni doživljaj kvalitetne muzike.

 

 

Spisak numera: Build Us a Rocket Then…; Knarrho; Massive Bereavement; 048.

Muzičari:  Sha [Stefan Haslebacher] saksofon; Urs Müller gitara;  Lionel Gafner bas; Kaspar Rast bubnjevi.

Jedan komentar na “Sha’s Feckel Greatest Hits: Live at Kaufleuten 2011 (Ronin Rhythm Records)”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.