John Hebert coverBasista i kompozitor John Hébert zauzima značajno mesto na globalnoj džez sceni današnjice. Tu poziciju je stekao zahvaljujući originalnim i upečatljivim formacijama u kojima učestvuje kao sajdmen, ali i bendliderskom pozicijom u triju sa Benoîtom Delbecqom na klaviru i Geraldom Cleaverom na bubnjevima. Svakako, njegova uloga vođe ili pratećeg člana je manje-više formalnog karaktera, jer je ravnomerna zastupljenost svih muzičara osnova svakog džez sastava u kome deluje, bilo da govorimo o Mary Halvorson Trijuo, Fred Hersch Triju, Book of Three… ili sastavu koji je tema ovog teksta.

Da dobitnu kombinaciju u sigurnom i prijateljskom okruženju ne treba menjati, John Hébert nam pokazuje time što po drugi put sa Delbecquom i  Cleaverom izdaje za značajnu i, ne bez razloga, hvaljenu portugalsku etiketu Clean Feed. „Floodstage“ se prirodno nadovezuje na njihov debi album iz 2010. godine. I ovoga puta muzičari se drže osnove ukorenjene u tradiciji pijanističkih džez trija, ali u potpuno novom ruhu, uz još izraženiju međusobnu interakciju i kompatibilnost.

Francuski pijanista Benoît Delbecq, u maniru iskusnog postmoderniste, kao i uvek pokazuje da odlično vlada standardnim i „pripremljenim” akustičnim klavirom, ali da mu nisu strani ni analogni sintisajzeri i ostali elektronski alati koje dozirano koristi, ne gubeći kontakt sa primarnim instrumentom. Akcenat je na melodijskim temama blago začinjenim retro-futurističkim sintetizovanim zvucima, uz minimalnu dozu repeticije.

Gerald Cleaver se kao prekaljeni bubnjar, u zavisnosti od potrebe, iskazuje nekada oskudnim, a nekada raskošnim i kompleksnim ritmovima, ali bez prevelikog razmetanja. Formalni lider John Hébert, kontrabas kao vezivnu kariku stavlja u funkciju ostalih članova trija, i iz numere u numeru prezentuje suzdržanost i umerenost koja daje efektne rezultate. To je slučaj samo kod pravih majstora koji znaju da osluškuju, prate i povuku kada je to potrebno, što Hébert sve vreme nesebično čini.

John Hébert Trio i na novom disku svojom muzikom nastavlja da miri ukuse, spaja stilove i uticaje. Praktično, muzičari su ovde,  u odnosu na prvenac, preciznije skicirali budući put kojim će se dalje kretati, ali i ostavili prostora, nadamo se i za nešto smelije eksperimente na narednim izdanjima.

 

 

Spisak numera: Cold Brewed; Floodstage; Tan Hands; Red House In NOLA; Holy Trinity; Morning Mama; Just A Closer Walk With Thee; Loire Valley; Saints; Sinners; On The Half Shell.

Muzičari: Benoît Delbecq – klavir, analogni sintisajzer, elektronika ; John Hébert – kontrabas, Gerald Cleaver – bubnjevi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.