Maria Faust, foto Kroot Tarkmeel

Od 26. do 28. januara 2024. godine, sedmi put će se održati festival „3 dana jazza“ u austrijskom gradu Saalfeldenu. Pet koncerata biće organizovano u Kunsthaus Nexusu, dva koncerta u Muzeju rudarstva i gotike u Leogangu, jedan u Stöcklalmu na planini Asitz i, prvi put, jedan u crkvi parohije u Saalfeldenu.

U četvrtak, 25. januara 2024. godine, u Kunsthaus Nexusu će biti prikazan dokumentarni film na nemačkom jeziku „Jazz Saalfelden 2023 – Ispred i iza pozornice“. Ovaj dokumentarac o poznatom Jazzfestivalu Saalfelden ne fokusira se samo na raznolikost koncerata i festivalskih lokacija, već pruža i uvid u dešavanja iza scene festivala, a zaposleni pričaju zanimljive i uzbudljive priče.

Ove godine će se crkva parohije u Saalfeldenu prvi put predstaviti kao mesto održavanja Festivala „3 dana jazza“. Festival 2024. će biti otvoren u veoma posebnom okruženju. Saksofonistkinja i kompozitorka iz Estonije, Maria Faust, izvešće ekspresivnu, melanholičnu, a istovremeno modernu solo kompoziciju pod nazivom „MOnuMENT“. Faust će predstaviti projekat ne samo sa svojim saksofonom, već i uz korišćenje elektronskih pedala i efekata. Nakon toga,Janick Martin Trio iz Francuske vas poziva u Kunsthaus Nexus na program pod nazivom „Sông Song“, a zatim sledi Monika Roscher Big Band – progresivni big bend na raskršću math-jazza, avangardnog popa i elektronike. Bend sačinjen od 18 virtuoznih individualaca koji su godinama rasli zajedno, slavi muzičku slobodu, izazov i međusobnu inspiraciju.

Mary Halvorson Amaryllis Sextet, foto Ernest Stuart

Austrijski pijanista Simon Raab će otvoriti festivalski program u subotu u Nexusu sa svojim solo projektom „those things falling“. Zatim će nastupiti američki bend Mary Halvorson Amaryllis Sextet. Njihov album, objavljen 2022. godine, smatra se jednim od najuzbudljivijih te godine i visoko je rangiran na brojnim top listama. Vincent Peirani iz Francuske, Federico Casagrande iz Italije i Ziv Ravitz iz Izraela će potom predstaviti poseban scenski doživljaj sa svojim projektom „Jokers“.

Kao i uvek, Festival „3 dana jazza“ završava se u nedelju u istorijskom Muzeju rudarstva i gotike u Leogangu. Austrijski duo koji čine Flora Geißelbrecht i Paul Schuberth, koketira sa novom muzikom, improvizacijom, i političkim pesmama. Austrijsko-češki trio Vedovelli/Flagar/Eberle će potom zatvoriti još jedno izdanje „3 dana jazza“ kompaktnim zvucima kamerne muzike.

Lokalni bend ACÖUSTIC FRÖNT vas poziva na besplatan koncert u Stöcklalmu na Asitzu u subotu. To je raznovrsni četvoročlani akustični rok cover bend koji se odlikuje sposobnošću da akustično reinterpretira poznate rok hitove AC/DC-a, Bon Jovija, Jimi Hendrixa i mnogih drugih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.