© Micah Fluellen, Los Angeles Times

Od 5. do 9. decembra, publika širom Srbije će imati priliku da čuje dva jedinstvena programa Ansambla Studio 6, pod nazivima Light codes i Composer-performer ♀. Koncerti se održavaju u Sali Beogradske Filharmonije 5. decembra, u Muzičkoj Školi Isidor Bajić u Novom Sadu 6.12, zatim u Sali Kragujevačke Gimnazije 8.12 i najzad u Galeriji Artget u Beogradu 9.12.

Koncerti su finansijski podržani od Ministarstva Kulture, SOKOJ Fonda za muzička davanja i od Gradske Uprave za kulturu Novog Sada, a održavaju se u partnerstvu sa Beogradskom Filharmonijom, MŠ Isidor Bajić iz Novog Sada, Muzičkim centrom Kragujevca i Kulturnim centrom Beograda.

Ulaz na koncerte je besplatan.

Light Codes, 5. i 6.12

 Centralno mesto na programu pripada kompozicijama Toru Takemitsua, široj publici poznatom po muzici za legendarna japanska filmska ostvarenja. Bryce i Rain Spell će imati svoja premijerna izvođenja u Srbiji, a uz trio And then I knew ’twas wind, ova izuzetna dela prikazuju Takemitsuov jedinstveni spoj japanske muzičke tradicije i evropskog neo-impresionizma. Instrumentacija je naročito indikativna i nesvakidašnja za domaću kamernu muzičku scenu – flauta zastupljena u svoje tri varijante (pikolo, klasična i alt flauta), zatim dve harfe, različito štimovane po ugledu na van-evropske muzičke lestvice, zatim širok dijapazon udaraljki, od marimbe, vibrafona do tam-tama, javanskih malih gongova, i perkusija koje izranjaju iz vode. Na programu učestvuju i muzičari na klarinetu, violi i klaviru.

Dve harfe će izvesti uživo Re-interpretaciju elektronskog muzičkog komada Sphinx iz 2020.godine. Na programu su zastupljena i dva komplementarna dela domaćeg višestruko nagrađivanog kompozitora Veljka Nenadića. Ansambl Studio 6 je poručio i premijerno će izvesti njegovo novo delo Haiku IV.

Projekat je namenjen ne samo generalnoj publici već i edukaciji budućih generacija muzičara koji stasavaju na našim prostorima. Sa tim u vidu, pred koncert u Novom Sadu, koji je organizovan u saradnji sa Muzičkom školom Isidor Bajić, biće održan razgovor sa učesnicima, tokom koga će biti reči o inventivnoj instrumentaciji, kao i delima na programu.

Prošireni sastav Ansambla Studio 6 na ovom programu su: Snježana Pavićević, flauta, Milana Zarić i Gorana Ćurgus, harfe, Mihailo Samoran, klarinet, Nemanja Živanović, viola, Marina Džukljev, klavir, Aleksandar Radulović i Ivan Marjanović, udaraljke.

Koncept, organizacija i umetničko vodjstvo Ansambla Studio 6 na ovom programu potpisuju Milana Zarić i Snježana Pavićević.

Composer / Performer Kompozitorka / Izvodjačica – 8. i 9. 12

Miša Cvijović © Daniel Nartschick

Kolektiv Studio 6 zagovara kontinuiranu podršku autorkama u savremenoj muzici, kao i rodnu ravnopravnost među izvođačima na svojim godišnjim programima. Budući da Studio 6 po pravilu okuplja muzičare koji se aktivno bave graničnim praksama u savremenoj muzici (kompozicija-improvizacija), tokom godina su razvili praksu da akitvno sarađuju sa muzičarima i muzičarkama koji i komponuju i izvode svoju i druge muzike. Ove godine ansambl je poručio nova dela od domaćih kompozitorki Ane Gnjatović i Miše Cvijović. Obe autorke će i same učestvovati u premijernim izvođenjima svojih novih dela zajedno sa članovima ansambla, a to su Ista daljina, merena raznim potrebama, za ženu koja broji, kamerni ansambl i elektroniku (A.Gnjatović) i Impro-wise, zvučni eksperiment za ansambl i elektroniku (M.Cvijović). Na programu je i grafička partitura britansko-luksemburške kompozitorke Catherine Kontz, Ceremonija čaja za solo harfu, koja se može tumačiti na veoma različite načine, te takodje pripada konceptu fuzije kompozitora i instrumentaliste, kao ko-kreatora dela koje uživo izvodi.

Učesnici na ovom programu su : Ana Gnjatović, glas, Miša Cvijović, klavir i elektronika, Milana Zarić, harfa, Karolina Beter, blok flauta, Christoph Jahn, violončelo i Vladimir Blagojević, harmonika.

Koncept, organizacija i umetnički vodja ansambla : Milana Zarić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.