vesti

1.04.2014.

Friday nights at Apolo: Aprilski program

Serijal džez koncerata u pančevačkoj dvorani Apolo nastavlja se od 4. do 18. aprila nastupima sastava Stoiks, Serbian Jazz, Bre!, i Dušan Novakov Kvintet

SJB Project

SJB Project

 

4. april – Stoiks

 

 • Aleksandar Stojić – gitara
 • Ivan Aleksijević – klavir
 • Jovan Jovanović – bas gitara
 • Saša Ranković – bubnjevi

 

Reč je o fjužn sastavu koji čine Aleksandar Stojić, Ivan Aleksijević, Jovan Jovanović i Saša Ranković, četvorica entuzijasta okupljenih oko ideje „stare dobre svirke“.

Aleksandar Stojić (1983. Ćuprija) je inicijator poduhvata. Gitaru svira od svoje sedme godine. Nakon završene muzičke škole “Jovan Bandur” u Pančevu, 2002. godine počinje svoje studije na bečkom  „Universite fur musik und darstellende kunst“, gde kasnije stiče magistarsku titulu uz najviše ocene. Tokom svoje karijere nastupao na prestižnim svetskim festivalima u Evropi, Aziji i Africi. Radi kao profesor gitare u muzičkoj školi “Dr Miloje  Milojević” u Kragujevcu.

Ivan Aleksijević (1971. Pančevo) – pijanista, kompozitor i aranžer zavidne reputacije. Posle završene srednje muzičke škole “Stanković”, upisuje FMU u Beogradu i istovremeno započinje karijeru svirajući po džez klubovima i festivalima na domaćoj i inostranoj sceni. Član Big Band-a Radio Televizije Srbije postaje 1997, u kojem radi do danas. Bavi se kompozitorskim radom i muzikom za film, pozorište i televiziju.

Jovan Jovanović (1984. Paraćin) bas gitaru svira od svoje šeste godine, kao druga generacija basista u svojoj porodici. Formalno samouk, muzičko iskustvo stiče svirajući razne žanrove i snimajući kao studijski muzičar. Oduvek maštao da ima bend poput “Stoiksa” gde će njegovo vladanje bas gitarom doći do izražaja.

Saša Ranković (1976. Kragujevac) bubnjeve svira od svoje 16. godine počevši sa časovima kod Slobodana Stojanovića – Kepe (Smak) a zatim kod Miroslava Karlovića – Karla u okviru džez odseka muzičke škole “Stanković” u Beogradu, gde pohađa i časove teorije džeza. Svirao i sarađivao sa mnogim rok i džez muzičarima na različitim projektima i deset godina vodio školu bubnjeva u Kragujevcu. Radi kao profesor filozofije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

 

11.april – Serbian Jazz, Bre!

 

 • Ivan Grlić – visual art, vj
 • Aleksandar Jovanović Šljuka – kompozitor, aranžer, klavir, sintisajzer
 • Filip Krumes – violina
 • Marko Fabry – bas gitara
 • Aleksandar Cvetković – bubnjevi
 • Uroš Šećerov – udaraljke

 

„Serbian Jazz, Бре!” je multimedijalni projekat  fotografa Ivana Grlića, koji se bazira na spoju dve umetnosti – muzike i fotografije. Specifičan izraz osmišljen je sa ciljem da se zvukom i slikom oslika stilski raznovrstan trag mnogobrojnih umetnika koji su stvarali u različitim periodima istorijskog razvoja srpskog džeza. Imajući u vidu inspirisanost srpskih džez stvaralaca tradicionalnim pristupom džezu, modernijim smernicama u ovom žanru, ali i folklornim muzičkim blagom našeg podneblja, logična je objedinjenost ovih elemenata u muzici sastava „Serbian Jazz, Бре!”, svesnog stilskog bogatstva džez žanra u Srbiji. Integralni deo perforansa čini video rad kojim se autor i inicijator projekta, fotograf Ivan Grlić, predstavlja u ulozi Vj-a.

Iz tog razloga, vizuelni identitet ovog projekta je isto tako važno analitički sagledati da bi se muzički, idejni koncept u potpunosti razumeo. Grlić, u dvojezičnoj monografiji, koju je objavio „Službeni glasnik“ 2012. godine, objedinio je 200 fotografija na kojima je zabeleženo preko 90 džez stvaralaca. Po rečima Svetolika Jakovljevića, džez publiciste, „Ivan Grlić je hroničar u vremenu sadašnjem i upravlja objektiv svoje kamere na džez muzičare koje je sreo ili potražio”.

 

18. april – Dušan Novakov Kvintet

 

 • Maks Kochetov – saksofon
 • Marko Đorđević – truba
 • Ivan Aleksijević – klavir
 • Branko Marković – kontrabas
 • Dušan Novakov – bubnjevi

 

Bubnjar Dušan Novakov, rođeni Pančevac, živi i radi u Beču. Pančevačka publika imala je više puta priliku da ga čuje na „Pančevačkom džez festivalu“ gde je nastupao i sa svojim kvartetom „Triple Ace“. Izuzetno je koncertno aktivan u Evropi i ostvario je internacionalnu saradnju sa mnogim bendovima i džez muzičarima širom sveta. Uz talentovane muzičare koji čine ovaj kvintet,  uživaćemo u nesvakidašnjim interpretacijama poznatih džez standarda.

 

Svi koncerti počinju u 21h, a ulaz je slobodan.

 

 

Tagovi: , , , ,Оставите одговор

*


*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.