klark teri „Ovogodišnji laureati su prestižna grupa različitih istaknutih stvaralaca, koji su zaslužni za neke od najunikatnijih i najuticajnijih albuma“ rekao je Neil Portnow, predsednik institucije Recording Academy, koja dodeljuje priznanja. Uz Clarka Terryja, dobitnici nagrade za životno delo su Leonard Cohen, Bobby Darin, David „Honeyboy“ Edwards, Michael Jackson, Loretta Lynn, i André Previn.

Clark Terry je rođen 14. decembra 1920. godine. Smatra se pionirom flighorne u džezu, a tokom karijere koja traje duže od 60 godina svirao je sa velikanima žanra kao što su Duke Ellington, Count Basie, Quincy Jones, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Dinah Washington, Ben Webster, Charlie Barnet, Doc Severinsen, Ray Charles, Billy Strayhorn, Dexter Gordon, Thelonious Monk, Billie Holiday, Sarah Vaughan, Coleman Hawkins, Zoot Sims, Milt Jackson, Bob Brookmeyer, Jon Faddis, i Dianne Reeves.

Svirao je za sedam američkih predsednika, bio je džez ambasador na gostovanjima State Departmenta na Bliskom istoku i u Africi. Dobio je dve Grammy nagrade, još tri puta je bio nominovan. Vlasnik je 13 počasnih doktorata, gradskih ključeva, nagrada za životno delo i Hall of Fame nagrada. Komponovao je preko 200 džez pesama, svirao je na preko 300 albuma kao bendlider ili prateći muzičar, a napisao je i tri knjige.

„Nagrada za životno delo je samo početak godine pune proslava povodom Terryjevog 90-og rođendana“, navedeno je na sajtu legendarnog muzičara.

 

Jedan komentar na “Clark Terry – nagrada za životno delo”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.