Tom HarrellTom Harrell (1946), čiji stil smatraju miksom snage Cliforda Browna i liričnosti Cheta Bakera, višestruki je pobednik u tradicionalnim izborima najboljih džez muzičara i publike i kritike specijalizovanih magazina kao što su Downbeat i Jazz times, a na spisku poznatih muzičara sa kojima je nastupao i snimao tokom karijere duže od pola veka su Stan Kenton, Woody Herman, Horace Silver, Sam Jones, Lee Konitz, George Russell, Mel Lewis, Charlie Haden, Bill Evans, Dizzy Gillespie, Ronnie Cuber, Bob Brookmeyer, Lionel Hampton, Phil Woods, i drugi.

Kao aranžer sarađivao je i na projektima Vincea Guaraldija, Carlosa Santane, Artura O’Farrilla, Metropole Orchestra, Danskog Radio Big Benda…. Od 1989. predvodi svoje sastave, a u Niš dolazi sa bendom sa kojim je ove godine objavio album Roman Nights. Članovi ove grupe su tenor saksofonista Wayne Escoffery (nastupao na Nišville festivalu 2009. u sastavu Mingus Dynasty), pijanista Danny Grissett, bubnjar Johnathan Blake, i kontrabasista Ugonna Okegwo.

Za sledeće izdanje Nišvilla već je najavljeno učešće jednog od najpoznatijih džez violinista Jeana Luc-Pontyja.

Savet festivala nedavno je usvojio budžet za narednu godinu u iznosu od 55 miliona dinara, od čega je učešće grada Niša predviđeno sa 20 miliona dinara.

 

2 komentara na “Tom Harrell na Nišvillu”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.