Fransoa Koncerti su posvećeni Chassagniteovom mentoru i kultnom džez trubaču Chetu Bakeru. Budući da su u pitanju prva dva koncerta u novootvorenom klubu Guitar Art festivala Gafe, koji se nalazi u okviru Dvorane kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6), ulaz je slobodan. Direkcija Guitar Art festivala nastaviće sa praksom ponoćnih koncerata u ambijentu koji je nedavno renoviran i opremljen novom audio tehnikom.

Sa francuskim džezerom nastupiće i domaći muzičari: Jasna Jovićević (saksofon), Jelena Jovović (vokal), Vasil Hadžimanov (klavijature), Milan Pavković (kontrabas) i Aleksandar Cvetković Drama (bubnjevi). Specijalni gost na oba koncerta biće mladi saksofonista Dušan Vukmirović, koji je nedavno dobio punu stipendiju na prestižnom Berkli univerzitetu.

François Chassagnite rođen je 1955. godine u Uselu (Francuska). Trubu uči od sredine 60-ih. Posle prvih klupskih iskustava sa džezom, 80-ih sreće Cheta Bakera i pod njegovim patronatom dolazi na renomirani konzervatorijum CIM. Tih godina je član orkestra Evropske radiodifuzne unije na finskom Pori Jazz festivalu, kada osniva svoj kvartet. Godine 1986. ulazi u Francuski nacionalni džez orkestar i nastupa na vodećim svetskim festivalima. Chassagnite kasnije postaje i član big benda Lumiere, pod vođstvom Gila Evansa.

Pedagoškim radom bavi se od ranih 80-ih. Posle boravka na konzervatorijumu, vodio je niz majstorskih radionica u raznim institucijama, a od 1997. predaje na Nacionalnom konzervatorijumu regiona Nice, gde je danas na čelu katedre za trubu. U poslednjoj deceniji organizovao je više letnjih radionica na vodećim francuskim festivalima, u saradnji sa slavnim američkim (Wynton Marsalis, Jon Faddis, Terence Blanchard) i evropskim kolegama (Didier Lockwood, Paolo Fresu).

Poslednji album Jubilation – Hommage a Chet Baker, objavio je za švajcarsku kuću TCB.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.