Na 25. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 6. novembra 2022. u Kulturnom centru Pančeva, publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine. Poslednje festivalske večeri, u nedelju 6. novembra nastupiće sastav Alex B and the Fergusons i Joe Lovano & Marcin Wasilewski Trio.

Koncertno veče u Dvorani KCP-a će u 20 časova otvoriti sastav sastav Alex B and the Fergusons, koji predvodi naša poznata džez pevačica Aleksandra Bijelić.

Aleksandra Bijelić jedna je od vodećih vokalistkinja iz Srbije, bilo da se radi o klasičnom džez pevanju u čijim okvirima se posebno ističe izuzetnom tehnikom i osećajem za improvizaciju, saradnji sa zvezdama pop i rok scene u ulozi pratećeg vokala ili, pak, primenjenim radom na reklamama, filmu, dečjim programima ili sinhronizaciji crtanih filmova (Princeze sirene, Lenji grad, Vipo i drugi). Alex B and the Fergusons će na 25. Pančevačkom džez festivalu predstaviti autorski materijal koji bi na albumu Neko drugi trebalo da bude objavljen do kraja 2022. godine.

Aleksandra Bijelić – foto Goran Nikolić

Koncertno veče  i čitav festival u 21:45 zatvoriće čuveni američki saksofonista Joe Lovano, koji će ovom prilikom nastupiti sa Marcin Wasilewski Triom iz Poljske.  

Joe Lovano je od devedesetih godina prošlog veka do danas na prvoj liniji postbapa, kao izrazito ekspresivni improvizator, majstor svingovanja čiji fleksibilni baperski stil zadire i u sfere modalne i slobodnije improvizacije. Marcin Wasilewski Trio je pažnju i lovorike stekao unutar ansambla legendarnog trubača Tomaša Stanka, pre nego što su i sami krenuli samostalnim, podjednako uspešnim putem. Lovanova sposobnost da istovremeno dopuni i proširi osobenu estetiku ovog klavirskog trija – svirajući sa otklonom rezervisane snage koja bi u drugačijem okruženju prosto eksplodirala – funkcionisala je veoma efikasno u postavci gde je u ansamblu svirao tek kao „prateći” muzičar. Podjednako izvrsni rezultati očekuju se i u njegovoj ulozi lidera ovog jedinstvenog kvarteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.