Gent Jazz Logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gent je najveći grad istočne Flandrije i najveći univerzitetski centar Belgije, koji je u srednjem veku bio i jedan od najznačajnijih evropskih gradova. Pa ipak, poslednjih decenija grad je uglavnom bio u senci većih okolnih turističkih centara, tako da je u neku ruku važio za najbolje čuvanu tajnu ovog dela Evrope. „Tajna“ je ipak provaljena, pa je Gent danas česta meta turista, a prema selekciji magazina „Lonely Planet“ našao se čak na 7. mestu liste gradova koje obavezno morate da posetite u 2011. godini!

Jedan od razloga za to je i sve popularniji Gent Jazz Festival, čije će jubilarno 10. izdanje biti predstavljeno od 7. do 17. jula.

U pravoj poplavi džez festivala koji zapljuskuju Evropu tokom leta, festival u Gentu se u velikoj meri oslonio na goste obližnjeg North Sea Jazz Festivala, što je organizatorima omogućilo da dovedu mnoga najveća (i najskuplja) imena sa svetske džez scene. Koncepcijski, glavni program festival se sastoji iz dva dela: prvu polovinu čine koncerti poznatih i priznatih džezera, dok drugi deo protiće u znaku muzike koja gravitira džezu, soulu i elektronskoj muzici. Pored glavnog programa održavaju se i redovne jam session svirke, a tu su i posebni nastupi u okviru programa Jazztalent Gent.

Glavne džez zvezde ovogodišnjeg Gent Jazz Festivala biće Sonny Rollins, Dave Holland, Al Di Meola, Gonzalo Rubalcaba, Terence Blanchard, Al Foster, George Mraz, Angelique Kidjo, Dianne Reeves, Lizz Wright, Randy Brecker, trio „Medeski, Martin & Wood”, te postava „Return To Forever” u kojoj su Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, Jean-Luc Ponty i gitarista Frank Gambale. Za onaj „drugi” zvuk biće zaduženi blues & gosple diva Mavis Staples, B.B. King, Nouvelle Vague, Gotan Project, „BackBack”, britanski trio „Morcheeba”, te najnoviji poduhvat producenta Daniela Lanoisa „Black Dub”, koji će nastupiti sa pevačicom Trixie Whitley i Brianom Bladeom za bubnjevima.

Sve u svemu line-up koji bez mnogo avangardnog rizika uklapa uglancane legende sa proverenim aktuelnim zvukom. A uz provereno belgijsko pivo i mnoštvo dobro raspoloženog sveta sa svih strana sveta, teško je zamisliti bolji letnji provod u Evropi!

Jel’ neko rekao – more?

PROGRAM 10. GENT JAZZ FESTIVALA: 

7. jul

Nathan Daems Quintet

Michel Portal Bailador

Sonny Rollins

 

8. jul

Quartet Dal Cuore feat. Paolo Ghetti

Al Foster / George Mraz Quartet feat. Fred Hersch: A Tribute to Joe Henderson

Dave Holland Quintet

Al Di Meola World Sinfonia ft. Gonzalo Rubalcaba

 

 

9. jul

Steven De Bruyn, Tony Gyselinck & Roland

Mavis Staples

BB King

 

10. jul

Rêve d’Eléphant Orchestra

Terence Blanchard Quintet

Randy Brecker/Bill Evans Soulbop feat. Medeski, Martin & Wood

 

14. jul

Philip Catherine Plays Cole Porter

Jef Neve Trio

Sing The Truth: Angelique Kidjo, Dianne Reeves & Lizz Wright continue the legacies of Miriam Makeba, Abbey Lincoln and Odetta

 

 

15. jul

Agnes Obel

Absynthe Minded

Angus & Julia Stone

 

16. jul

Nouvelle Vague

Raphael Saadiq

Gotan Project

 

17. jul

BackBack

Red Snapper

Morcheeba

Daniel Lanois’ Black Dub ft. Trixie Whitley & Brian Blade

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.