Damir Out Loud je oktet srpskog trubača Damira Bačikina, stacioniranog u Berlinu. Ovaj 33-godišnji muzičar se, pre selidbe u Nemačku, školovao u Zrenjaninu i Novom Sadu, gde je i radio u orkestru Srpskog narodnog pozorišta. U poslednjih nekoliko godina posvetio se ostvarivanju ambicija u domenu džeza, te je okupio ansambl i snimio debitantski album „Graduation Day“ za švajcarsku izdavačku kuću Unit Records.

Damir Bačikin je netipičan džez kreativac za naše podneblje, koji se u svom sviranju oslanja na stil Majlsa Dejvisa iz pozne bap i rane fjužn faze, a u komponovanju sledi različite tendencije savremenog džeza koje kombinuju energiju malih sastava i klasičarsku orkestraciju. Uz veliku pažnju posvećenu aranžmanima i uklapanju bogate duvačke sekcije sa ostatkom grupe, Bačikin ostavlja značajan solistički prostor vibrafonisti Juliusu Hajseu. Pored njih dvojice, na albumu sviraju klarinetistkinja Barbara Venetikidu, bas klarinetista Migel Perez Injesta, hornista Lukas Fihtner, trombonista Ferdinand Hendrih, kontrabasista David Hagen, i bubnjar Mikloš Silvester.

 

Sethstat

 

 

Makedonski sastav Sethstat je neo-fjužn grupa koja postoji od ranih devedesetih, tokom kojih je doživela nekoliko personalnih promena. Na njihovom poslednjem studijskom albumu, Petite Cinèmatique, sviraju trombonista Vladan Drobicki, saksofonista Vasko Bojadžiski, trubač Aleksandar Nikolovski, pijanista i klavijaturista Panče Bujukliev, bas gitarista Pavel Drobicki i bubnjar Dino Milosavljević, dok je specijalni gost Vasko Atanasovski na gitari.

Premda se u njihovom izrazu mogu uočiti uticaji savremene njujorške scene, te fri-fanka i fjužna, najveće kreativno dostignuće Sethstata je pažljivo osmišljen i jasno zaokružen stilski izraz. Među pet numera na aktuelnom albumu tek jedna je kraća od 10 minuta – svaka je razvijena postupno i gradacijski, dodavanjem slojeva zvuka oko stabilne ritam sekcije. Iako bogata solo deonicama, muziku ovog seksteta u podjednakoj meri odlikuje aranžerska strpljivost i atmosferičnost.

Autor emisije: Nikola Marković.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.