lidija Lidija Filipović započinje muzičku karijeru početkom devedesetih godina prošlog veka, kada se iz Beograda seli u Grčku. Tamo je nastupala sa zvezdama pop i rok muzike kao što su Anna Vissi, Vassili Papaconstandinou i Nikos Karvelas. Upoznaje grčkog džez pijanistu Giorgosa Kontrafourisa, i na njegov nagovor počinje da vežba džez i repertoar pevačica kao što su Sara Vaughan, Ella Fitzgerald i Dianne Reeves. Nakon godinu dana vežbanja formira internacionalni bend koji, pored nje, čine i američki trubač Jim Seeley, argentinski pijanista Dario Eskenazi, i francuska ritam sekcija – basista Olivier Gatto i bubnjar Roger Biwandu.

Sa Olivierom se 1993. seli u Francusku, gde šest godina živi u Parizu i nastupa sa brojnim muzičarima sa francuske mejnstrim scene, modernim džezerima poput Pierrea De Bethmanna, i drugim muzičarima s raznih strana sveta. Godine 2000. seli se u Bordo, i u tom periodu sarađuje sa trubačkom legendom Clarkom Terryjem, saksofonistom Herbom Gellerom, zatim sa Duškom Gojkovićem, Larijem Vučkovićem, i drugima.

Započinje projekat Nekada, na kome u džez maniru obrađuje etno melodije sa prostora bivše Jugoslavije, a potom i Meditteraneo, gde interpretira pesme mediteranskih zemalja u savremenim aranžmanima. Na ovom projektu, kao i potonjoj postavi Butterfly Dreams, učestvovao je i legendarni fjužn bubnjar Billy Cobham.

Grupa The Circle osnovana je pre nešto manje od dve godine, i čine je pijanista Aleksandar Miletić, kontrabasista Ivan Maksimović i bubnjar Nikola Đokić. Članovi benda izvode u sopstvenim aranžmanima numere sa standardnog repertorara, kao i originalne kompozicije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.