giuseppi logan O Giuseppiu Loganu se preko tri decenije nije znalo gde je i čime se bavi, sve dok ga 2008. nije „otkrila“ i zbrinula jedna hrišćanska misionarska grupa iz Njujorka. O okolnostima njegovog nestanka su ispredane legende, a pošto je bio narkoman, mnogi su nagađali da se predozirao ili da je završio u zatvoru, dok su neki džez magazini čak objavili da je preminuo „oko 1991. godine“. Ispostavilo se da je živeo kao beskućnik u Tompkins Square parku na Menhetnu, kao i u brojnim skloništima širom grada.

Na albumu The Giuseppi Logan Quintet (izdavač Tompkins Square Label), koji će se pojaviti u prodaji 23. februara, legendardni saksofonista će se naći u društvu starih saradnika iz šezdesetih – pijaniste Davea Burella i bubnjara Warrena Smitha. Njima će se pridružiti basista Francois Grillot i Matt Lavelle na trubi i bas klarinetu.

Giuseppi Logan je rođen 1935. u Filadelfiji. U ranom detinjstvu svirao je klavir i bubnjeve, a sa 12 godina se preorijentisao na duvačke instrumente. Studirao je na New England Conservatory, a 1964. godine prelazi u Njujork, gde momentalno postaje značajan faktor na tamošnjoj fri-džez sceni. Sarađivao je sa Archijem Sheppom, Pharoahom Sandersom i Billom Dixonom pre nego što je osnovao sopstveni kvartet i izdao dva albuma na ESP Disk etiketi. Planiran je i treći album, ali se nikad nije pojavio u prodaji zbog Loganovog nepredvidivog ponašanja.

”Giuseppi se puno drogirao i na kraju je prosto ’pregoreo’. Takođe, bio je i mentalno bolestan u određenoj meri – jednom me je potpuno bezrazložno napao. Napadao bi i druge ljude bez ikakvog upozorenja” priseća se osnivač ESP Diska Bernard Stolman. ”Nakon prvog snimanja u mom studiju, rekao mi je da će me ubiti ako ga opljačkam”.

Pre snimanja novog albuma, Logan je nastupio sa bendom 6. aprila 2009. u njujorškom klubu Local 269, a kasnije u toku godine se pojavio i u dokumentarcu Water in the Boat Davida Gutierreza Campsa – njegove improvizacije su poslužile kao muzička pozadina filma.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.