Steve_Hackett-12858 Steve Hackett je sa grupom Genesis snimio sedam studijskih i tri koncertna albuma. Svoj prvi solo projekat Voyage of the Acolyte (poznat kao “izgubljeni” album Genesis zahvaljujući ogromnom doprinosu Phila Collinsa i Michaela Rutherforda u njegovoj realizaciji) objavio je još 1975. godine. Posle napuštanja Genesis snimio je svoj drugi solo album Please Don’t Touch, na kome gostuju različiti pevači, izmedju ostalih i Randy Crawford, a i sam Hackett preuzima deo vokalnih deonica.

Početkom osamdesetih Hackett se polako udaljava od zvuka po kome je do tada bio prepoznatljiv, pravi blagi zaokret ka popu i sve više se okreće klasičnoj gitari. Negova saradnja sa Steveom Howeom iz grupe Yes rezultirala je 1986. stvaranjem supergrupe GTR. Bez obzira na kratko trajanje ove postave, njihov istoimeni album je dostigao veliku popularnost u SAD.

Devedesetih godina ponovo se okreće izvodjenju repertoara iz Genesis faze, a 1996. godine i snima album pod naslovom Genesis Revisited. Genesis se tada ponovo okupljaju u cilju izdavanja box-seta Genesis Archive 1967-75 za koji Hackett ponovo snima neke gitarske linije sa njihovih albuma iz sedamdesetih godina.

Krajem 2009. godine izlazi njegov album Out of the Tunnel’s Mouth koji, zajedno sa izdanjem Wild Orchids (2006) baca novo svetlo na njegove progresiv rok korene.

Djabe je poznati mađarski jazz/world fusion bend koji već više od dve godine aktivno nastupa i snima sa Steveom Hackettom. Osnivač benda je Attila Egerházi (gitara) a glavi autor je basista Tamás Barabas. Za njihovu kombinaciju džeza i mađarske narodne muzike zaslužan je takodje i violinista Ferenc Kovacs. Grupa Djabe je saradjivala sa mnogim svetski poznatim muzičarima, kao što su saksofonista Ben Castle (The Brand New Havies, Sting, Jamie Cullum…) koji je sa Djabe snimio četiri studijska i tri koncertna albuma), saksofonista John Nugent (Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Carla Bley) koji je učestvovao u snimanju albuma Take On, kao i Malik Mansurov, koji na istom albumu svira tar (stari persijski instrument).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.