Platforma Srbija stvara muziku / Serbia creates music produžila je rok za prijavu džez muzičara, muzičarki i bendova na nacionalni konkurs SERBIA CREATES: The Spotlight. Prijave su sada otvorene do 1. jula, a moguće ih je poslati direktno putem e-mail adrese music@serbiacreates.rs

Platforma Srbija stvara muziku / Serbia creates music poziva sve mlade muzičare, autorske bendove i izvođače iz Srbije da se prijave na nacionalni konkurs SERBIA CREATES: The Spotlight i osiguraju svoj nastup na nekom od najpoznatijih domaćih i regionalnih muzičkih festivala u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji.

Pored brojnih nastupa na domaćim i regionalnim jazz festivalima i prateće promocije, nacionalna platforma Srbija creates music obezbedila je i novčane nagrade za najbolje iz svakog segmenta. Na osnovu različitih relevantnih kriterijuma, stručni žiri će na kraju kalendarske godine doneti odluku o nagradi za bend sa liste. Kriterijumi za godišnju nagradu koji će biti uzeti u obzir su svakako: novo izdanje (i njegov kvalitet), medijska pažnja, neko značajnije priznanje kao i koncertna aktivnost u kalendarskoj godini. Novčane nagrade su namenjene za pomoć bendovima za dalji razvoj karijere, a nikako za kratkoročnu finansijsku pomoć.

Žiri u kategoriji džez muzike, koji čine Vojislav Pantić, Dejan Ilijić (Eyot), Milica Ševarlić (DOB, Beogradski džez festival) i Nikola Marković (jazzin.rs), po završetku prijava na konkurs predstaviće finalnu selekciju od maksimum 5 kandidata za svaki žanr, a pravo odabira muzičara koji će nastupiti na festivalima zadržavaju programske selekcije festivala. Realizacija konkursa predviđena je do kraja 2023. godine.

Jedinstvenost ovog projekta leži u činjenici da platforma Srbija stvara muziku / Serbia creates music, kao deo nacionalne platforme Srbija stvara, konkurs realizuje u saradnji sa akterima celokupne muzičke scene – brojnim afirmisanim muzičarima, kritičarima, kulturnim centrima, medijima, izdavačkim kućama, menadžerima i ključnim igračima festivalske industrije, koji prepoznaju važnost podrške i ulaganja u mlade talente.

“Srbija je svetski prepoznata kao epicentar kvalitetne muzičke ponude, autentičnih pevača, energičnih bendova, svetski poznatih didžejeva, i najboljeg evropskog festivala. Međutim, imamo i veliki broj mladih umetnika koji se teško probijaju i dolaze do svog „spotlighta“ i upravo njima želimo da damo vetar u leđa. Danas je više nego ikada važno da podržimo mlade talente, da kreiramo kvalitetan sistem vrednosti i prave uzore za mlade generacije. Upravo zato, koristeći dobre odnose sa organizatorima festivala, promoterima, izdavačkim kućama, medijima, producentima – Serbia creates music otvara dodatni i novi prostor za mlade talente iz sveta muzike, i daje im priliku da uče od najboljih. Uključivanjem svih činioca muzičke industrije i regrutacijom mladih talenata u jednu ovakvu akciju, dajemo ogromnu podršku mladima ali i ukupnoj domaćoj sceni i muzičkom stvaralaštvu. To je zapravo i naša misija“, kaže Zorica Tepić ispred platforme Srbija stvara muziku / Serbia creates music.

Tepić ističe da je dugoročni cilj konkursa istovremeno i pronalazak novih mladih imena domaće muzičke scene koji će se u saradnji sa platformom i svim pomenutim akterima, u narednim godinama predstaviti i na međunarodnom tržištu.

Festivali i organizacije koji su obezbedili dodatne „slotove“ za nastupe mladih izvođača i priliku da se predstave regionalnoj i internacionalnoj publici za 2023. godinu su: višestruko nagrađivani festival EXIT festival sa svojim festivalima Sea Dance (CG), NoSleep (RS); Arsenal Fest (RS), Lovefest (RS), Belgrade Beer Fest (RS), Belgrade Music Week (RS), Belgrade Jazz Festival (RS), ARLEMM (RS), MMF (RS), Jazz In The Garden (RS), SKC NS Fabrika (RS), SKC Kragujevac (RS), OK Fest (BIH), Jazz Festival Trebinje (BIH), PIN konferencija (MK), Taksirat (MK), D Festival (MK), Forestland Festival (HR), We Love Sound (HR), Jazzinity Festival (SLO), Lent Festival (SLO), Novosadski jazz festival (RS).

Za sva dodatna pitanja i informacije u vezi sa konkursom,obratite se putem mejla music@serbiacreates.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.