Deseto izdanje festivala Jazz at Bran Castle u rumunskom mestu Bran biće održano od 25. do 27. avgusta 2023. godine

Na festivalu Jazz at Bran Castle će, na istorijski i duhovno značajnim lokacijama, biti održano 10 koncerata vrhunskih imena svetskog džeza.

Prvo veče festivala će otvoriti Ofer Mizrahi Trio iz Izraela, koji spaja zapadni džez izraz sa različitim harmonijama iz istočne kulture, uz neobično prisustvo whale gitare. Drugi bend večeri je Ziv Ravitz Trio čiji članovi dolaze iz Izraela, Italije i Francuske. Oni su “redefinisali konture savremenog džeza i stekli svetsku popularnost zbog originalnog i harmoničnog spajanja zvuka gitare, čistih tonova saksofona i snažnog ritma bubnjeva”.

Drugi festivalski dan će započeti na mestu ispunjenom duhovnošću – u Evangeličkoj crkvi u Rašnovu, gde će nastupiti Hayden Chisholm, Kit Downes i vokalni kvintet Pjev. “Orgulje, saksofon, i nebeski glasovi odvešće vas u drugu dimenziju, doneti mir u vašu dušu i dozvoliti umu da otpliva ka sferama mašte”, stoji u najavi organizatora. Kao i svake godine, ulaz na koncert u Evangeličkoj crkvi u Rašnovu je besplatan. U parku u Branu će, u subotu i nedelju od 16 časova, biti organizovani i besplatni koncerti mladih rumunskih muzičara.

Večernji program istog dana otvoriće Trio Enemy koji predvodi Kit Downes, koji donosi intenzivan, kompleksan i energičan stil. Njihova muzika je gusta, „divlje slobodna“ i ima za cilj da prevaziđe granice u kreativnom i tehničkom smislu.

Norveška džez scena biće prisutna kroz kontrabas Arilda Andersena, koji će na sceni u dvorištu Drakulinog zamka nastupiti sa bandoneonistom Daniele Di Bonaventurom. Na ovom koncertu spojiće se “hladan i meditativni sever sa suncem i živahnošću Italije”. Veče će zazvoriti Bodurov Trio feat. Itamar Borochov – projekat koji se oslanja na elemente bugarskog folklora i kombinuje ih sa savremenim džezom i klasičnom kompozicijom.

Poslednje festivalske večeri, u nedelju 27. avgusta, nastupiće Collin Valon Trio, koji je snimio tri albuma za prestižnu izdavačku kuću ECM Records. Festival će zatvoriti francusko-kanadski Trio M.O.M., koji čine braća Louis i François Moutin, jedna od najinventivnijih ritam sekcija na bogatoj francuskoj džez sceni, kojima se u ovom projektu pridružio saksofonista iz Haitija (naturalizovani Kanađanin) Jowee Omicil. Rezultat ove saradnje “prevazilazi najfantastičnija očekivanja ljubitelja džeza ili džez-roka”, navodi organizator.

Ulaznice i kompleti karata mogu se kupiti putem sajta www.eventim.ro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.