Dave Douglas

 

Na početku emisije čućete kompoziciju „Berešit“ izraelskog gitariste Orija Dakarija, koji je po završetku studija na Berkli koledžu postao jedna od glavnih atrakcija njujorške džez scene. U njegovoj muzici prepliću se uticaji džeza, tradicije jemenskih Jevreja i muzike Severne Afrike i Istočne Evrope. Ori Dakari će se predstaviti beogradskoj publici 23. oktobra, u večeri koja priprema zvanični početak festivala.

Na otvaranju festivala u Sava Centru, u drugom delu večeri, publika će moći da čuje „ol star bend“ Majls smajls, na čijem će se programu mahom naći numere sa kultnog albuma Majlsa Dejvisa, Kind of blue. Njihovim nastupom na prvoj večeri festivala se i naš glavni grad pridružuje brojnim svetskim festivalima u obeležavanju dve decenije od smrti jednog od najznačajnijih muzičara druge polovine 20. veka.

U nastavku emisije čućete i „Čuš Čoček“ džez kontrabasiste Nenada Vasilića, koji će sa svojim kvartetom nastupiti 25. oktobra u Domu omladine, na noćnoj sceni Beogradskog džez festivala, u okviru večeri tematski objedinjenoj pod nazivom Balkanske impresije.

Do kraja emisije  čućete numeru „Power ranger“ koju je kvintet Sound prints tenor saksofoniste Džo Lovana i trubača Dejva Daglasa izveo na Vitoria džez festivalu jula ove godine. Beogradskoj publici su ostali u sećanju zapaženi nastupi Daglasovog kvinteta 2006. i Lovanovog Noneta 2009. godine, tako da se saradnja ovih umetnika najavljuje kao džez događaj godine.

Naredne subote nastavićemo predstavljanje umetnika koji će nastupiti na ovoj značajnoj muzičkoj manifestaciji.

Urednica emisije je Đurđija Vučinić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.