Kenny Garrett Quintet održaće koncert prvog festivalskog dana, 10. novembra, a pored poznatog saksofoniste u kvintetu su Corcoran Holt (akustični bas), McClenty Hunter (bubnjevi), Vernell Brown (klavir) i Rudy Bird (perkusije).

Kenny Garrett je pet godina bio u bendu Milesa Davisa, a u svojoj, više od 30 godina dugoj karijeri, svirao je sa velikim brojem poznatih jazz muzičara, od kojih izdvajamo: Art Blakey, Joe Henderson, Freddie Hubbard, Woody Shaw, McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Brian Blade, Marcus Miller, Chick Corea, John McLaughlin, Herbie Hancock, Bobby Hutcherson, Ron Carter, Elvin Jones, Mulgrew Miller…

Kenny Garrett je rođen u Detroitu oktobra 1960. godine, a zanimljivo je da je njegov otac, koji je inače bio stolar, svirao tenor saksofon kao hobi. To je očigledno uticalo na talentovanog Kennyja Garretta koji je već sa 18 godina bio u sastavu The Duke Ellington Orchestra predvođenim Mercerom Ellingtonom, sinom legendarnog jazz muzičara. Tri godine kasnije je svirao muziku Thada Jonesa u Mel Lewis Orchestra, kao i u Dannie Richmond Quartetu, koji je bio fokusiran na pesme čuvenog Charlesa Mingusa.

Prvi album kao lider benda Introducing Kenny Garrett objavio je 1984. godine, a već naredna dva izdanja, „Prisoner of Love“ i „African Exchange Student“, snimio je za veliku izdavačku kuću Atlantic Records. Od 1992. godine i albuma „Black Hope“ snima za drugog mejdžora – Warner Bros. Records.

„Songbook“ (1997), prvi album koji je bio sastavljen od kompletno njegovih autorskih pesama, bio je nominovan za prestižnu nagradu Grammy. Druga nominacija je stigla 2009. godine za izdanje „Beyond the Wall“.

Garrett je 2008. i 2009. godine bio na svetskoj turneji sa jazz super-grupom Five Peace Band u kojoj su pored njega bili Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride i Brian Blade/Vinnie Colaiuta. Njihov album „Five Peace Band – Live“ je osvojio 31. januara 2010. godine Grammy za najbolje instrumentalno jazz izdanje.

Kenny Garrett je u aprilu ove godine objavio album „Seeds From The Underground“ koji sadrži samo autorske kompozicije, a izdanje je omaž svima koji su uticali na njega i pružili mu inspiraciju. „Sve pesme na ovom albumu su nekom posvećene. ‘Seme’ koje su ljudi posejali uticalo je direktno ili indirektno na moj razvoj kao muzičara“, rekao je Garrett.

Ovog izvanrednog muzičara moći ćete da vidite na Pančevačkom jazz festivalu 10. novembra.

Pančevački jazz festival je pokrenut 1998. godine i od tada su u okviru njegovih pograma nastupali mnogi renomirani svetski izvođači, kao i najcenjeniji jazz umetnici domaće scene. Tako je za trinaest godina postojanja Jazz festival ugostio poznata imena kao što su, između ostalog: Mike Stern, Dave Weckl, Roy Hargrove, Eddie Henderson, Denise Janah, Adriane Muttenthaler, Lynne Arriale, Bojan Zulfikarpasić, Victor Bailey, Hubert Tubbs, i drugi…

Na festivalu se prostor daje i muzičarima poniklim u Pančevu, koje decenijama ima svoju jazz publiku i izvođače. Festival najčešće prati i izložba fotografija, a 2008. godine objavljena je publikacija posvećena desetogodišnjici postojanja manifestacije. Umetnički direktor festivala je jazz umetnik Dušan Ivanišević, a organizator Kulturni centar Pančeva.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.