bolyki The Bolyki Brothers je najpoznatiji mađarski vokalni a cappella sastav. Pevajući zajedno već više od 20 godina, cenjeni su u svetu jazz i pop, ali i klasične muzike. Kao instrumentalisti, nastupaju sa ansamblima kao što su Budimpeštanski festivalski orkestar, Esterházy Ensemble (Beč), Kamerni orkestar Erkel Ferenc (Budimpešta) i Back II Black.

Kao vokalni a cappella sastav, braća Andraš, Balaš, Đerđ i Laslo Bojki prvi put su nastupili na festivalu u Nemačkoj 1988. Tokom narednih godina, održali su više od 100 koncerata gospel muzike u Nemačkoj i učestvovali u snimanju dva kompakt diska. U Mađarskoj nastupaju pred prepunim koncertnim dvoranama kao što su Millenáris Teátrum, Kongresni centar, Palata umetnosti ili Sportska arena u Budimpešti. Njihov jedinstveni zvuk, fini humor i prirodno vladanje scenom uzdigli su ih za kratko vreme do statusa zvezda u Mađarskoj i inostranstvu.

Braća Bojki postigli su ogroman uspeh na Međunarodnom takmičenju a cappella ansambala Vokal Total u Gracu (Austrija) 2005, gde su osvojili prvu nagradu u kategoriji jazz muzike, drugu nagradu u kategoriji gospel ansambla, kao i Zlatnu diplomu žirija i dve nagrade publike! Time su ujedno postali najuspešnija grupa u istoriji ovog takmičenja.

Braća Bojki su gosti renomiranih jazz i a cappella festivala u Beču, Gracu, Milanu, Amsterdamu, Beogradu, Ljubljani, Minhenu itd, nastupali su u Katedrali Saint-Sulpice u Parizu i dva puta su učestvovali na manifestaciji ProChrist, najvećem evangelističkom festivalu u Evropi (2005. u Minhenu i 2009. u Šemnicu – tom prilikom nastupili su pred deset hiljada posetilaca, a njihov koncert uživo su prenosile televizijske stanice širom Evrope).

Godine 2007. imali su jednomesečnu turneju u SAD na kojoj su održali 25 koncerata gospel muzike u gradovima od Filadelfije do Orlanda, a takođe su pevali i u Diznilendu. U leto 2008. pozvani su da gostuju u Kini, gde su oduševili publiku u Šangaju i drugim gradovima.

Sarađivali su sa drugim slavnim umetnicima kao što su Al Di Meola, Džoni Keš ili The Holmes Brothers koji su nekoliko puta proglašeni za blues grupu godine u SAD.

Braća Bojki objavili su tri albuma (The Fruit of the Spirit – 2002, Hová mész te kis nyulacska – 2003, Power – 2009), i snimili su još dva CD-a za inostrane izdavače. Najveći izdavač gospel muzike u SAD (Daywind Records) ih je pozvao da učestvuju u snimanju tribute albuma legendi gospel muzike Ajri Stenfilu.

Godine 2008, grupi se priključuje Lajoš Havaš. Svojim izvođačkim talentom i humanim karakterom, odlično se uklopio u visoke umetničke standarde grupe Braća Bojki.

Cene karata su 500, 800 i 1000 dinara.

 

(promo tekst prosledio organizator nastupa – Jugokoncert)

2 komentara na “Bolyki Brothers u Beogradu”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.