Ware je odrastao u Nju Džersiju, a školovao se na Berklee koledžu u Bostonu. Diskografski je debitovao 1971, i u to vreme je radio sa Andrewom Cyrilleom i Cecilom Taylorom. Bendliderske albume je počeo da objavljuje krajem osamdesetih.

Svoj proslavljeni kvartet, u kome su svirali pijanista Matthew Shipp, kontrabasista William Parker, i nekolicina bubnjara u nizu (Marc Edwards, Whit Dickey, Susie Ibarra, Guillermo E. Brown) osnovao je ranih devedesetih. Ovaj bend je kritika odlično prihvatila, a kasnih devedesetih je, zahvaljujući Branfordu Marsalisu, snimio i dva albuma za Columbia Records.

Do kraja karijere snimao je u raznim postavama za AUM Fidelity, a u poslednje dve godine objavio je dva albuma – “Planetary Unknown” i “Live at Jazz Festival Saalfelden 2011”.

Zbog bolesti bubrega, pre tri godine mu je urađena transplantacija. U poslednjih nekoliko meseci imao je hronične zdravstvene probleme, zbog kojih je više vremena provodio u bolnicama nego na sceni.

 

O Davidu S. Wareu smo pisali na Jazzinu:

 

 

 

8 komentara na “Preminuo David S. Ware”

 1. Mislio sam da će se više ljudi javiti s komentarima povodom Davidove smrti. Ako ćemo pogledati unatrag u zadnjih 20 godina rijetko koji je jazzer imao tako jaku karijeru i tako dobre albume. Imam neke njegove koncertne snimke i kad ih odgedam žao mi je što ga nisam uspio pogledati u živo, nažalost.

  Kad ono ništa, samo poštovan Meho.

 2. Zvucni univerzum:onomatopeja neizrecivog,razvijena zagonetka,opazeni beskraj,i neobuhvatan..Kad se dogodi da osetimo njegovu zavodljivost,planira se jos samo da se balsamujemo u uzdahu.

  SLAVA MU

 3. Veeeliki majstor
  Nazalost, bez njega ce, na Ring Ring, svirati njegov njegov omiljeni pijanista.
  A Dejvida da pamtimo po muzici.

 4. Meni je Ware delovao neunistivo, njegov ton je uvek toliko epski i strastven, kao da nije dopirao iz umornog tela. Jako tuzne vesti, kada pogledamo njegove poslednje albume – koliko smo jos mogli od njega stvari da cujemo.

  A Bojane, da li mislite na Shippa ili Cooper-Moore-a?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.