David_S._WareKakve veze ima čuveni režiser David Lynch sa Davidom S. Wareom, otkuda je tako oduševljen i kome se obraća CAPS LOCKOVIMA poput nekog tinejdžera na fejsbuku? O čemu se ovde radi?

Pre izvesnog vremena filmadžija i muzičar Amine Kouider snimio je dokumentarac o cenjenom fri-džez saksofonisti, koji je doživeo premijeru 30. avgusta na internet strani “David Lynch Foundation Television”. Bilo je to svega par dana nakon Wareovog nastupa sa novim kvartetom (Cooper-Moore, William Parker, Muhammad Ali) u austrijskom Saalfeldenu, što je ujedno bila i evropska koncertna premijera postave koja je ove godine izdala album Planetary Unknown.

Pomenuti koncert je počeo drugačije od svih ostalih na festivalu. Umesto muzičara koji dolaze na binu i ubiraju salve aplauza, pre početka nastupa bila je navučena zavesa, iza koje smo mogli da čujemo muzičare kako se spremaju za svirku. Pokoji krik saksofona, trzaj basa, interakcija sa klavirom. Horde fotografa koji se tiskaju ispred prvih redova, spremni za rafal čim se ukaže prva liga fri-džez veterana. Konferansije najavljuje koncert, razmiče se zavesa, i započinje sat interplanetarnog putovanja.

Ware je prikovan za stolicu, noge su mu mršave i ispružene u neprirodnom položaju. S vremena na vreme, dok drugi soliraju, namešta ih i pridiže rukama. Podsetimo se, pre dve godine je ovom saksofonisti presađen bubreg nakon dugogodišnje bolesti, što mu je spasilo život. Danas je sposoban da muzicira, ali nije baš ni na vrhuncu zdravlja. U takvom stanju svaki njegov ton nosi i simboličku vrednost –  pobeda života, pobeda muzičara kome je taj pakleni zvuk saksofona važniji od svega drugog na svetu.

Zato je David S. Ware, voleli ga ili ne, oličenje istinske umetnosti koja ne zna ni za prepreke ni za kompromise. Zato je verovatno interesantan i isto tako beskompromisnom Lynchu, mada mi nije poznato koliko je tačno upućen u njegov rad (a svakako mu nisu strani neurotični saksofoni – setimo se samo urnebesnih pasaža iz filma Lost Highway).

Juče me je jedan čitalac sajta preko e-maila zamolio da objavim ovaj dokumentarac. I zaista, s obzirom na činjenicu da smo do sada redovno pisali o Wareu, ovo je znatan propust koji ćemo sada ispraviti. Evo linka za film:

David S. Ware – World Of Sound

A evo ga i Youtube trailer. Uživajte.

 

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.