Pat_Metheny_1 Pat Metheny upravo kreće na svetsku turneju radi promocije albuma Orchestrion, objavljenog ove sedmice, koji je dobio izuzetno dobre kritike u renomiranim muzičkim magazinima. Orchestrion sadrži orkestarsku muziku stvorenu upotrebom akustičnih i akustično-električnih instrumenata kojima se upravlja na razne načine uz pomoć kalema i pneumatike.

Metheny je rođen 1954. godine u američkoj državi Misuri, a tokom kraćeg perioda studiranja u Majamiju, svojim umećem sviranja gitare toliko je zasenio jednog od svojih profesora, Chucka Lorrea, da je ovaj napustio muziku i otišao da radi na televiziji. Samo dve godine kasnije, 1974, vrhunski talentovani Metheny počeo je da predaje na Univerzitetu Berkli, a u to vreme je snimio i ploču Jaco sa Jaco Pastoriusom i Paulom Bleyem. Prvi solo album Bright Size Life snimio je 1976. godine, a godinu dana kasnije osnovao je, sa pijanistom Lyle Maysom, grupu Pat Metheny Group, sa kojom se i proslavio i sa kojom dolazi u Beograd.

 

 

Široj publici Metheny je poznat po filmskoj muzici za film The Falcon And The Snowman (1985), na kojoj se nalazi i njegov duet sa Davidom Bowiejem This Is Not America. Pat Metheny je, osim sa ovim albumom i singlom, najviše komercijalnog uspeha imao sa studijskim ostvarenjem Offramp (1982) i koncertnim albumom Travels (1983).

 

 

 

 

 

(Izvor: Beta)

3 komentara na “Pat Metheny u Beogradu 26. juna”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.