U bendu, koji predvodi prvi planetarni bubnjarski superheroj, član rokenrol „Kuće slavnih“ i dobitnik Grammy nagrade za životno delo, su još i legendarni jazz i soul saksofonista Pee Wee Ellis – član  čuvene duvačke linije Džejmsa Brauna, kontrabasista Alec Dankworth i perkusionista iz Gane Abass Dodoo. Ova postava je svoj debi imala prošle godine tokom četiri rasprodata nastupa u londonskom “Ronnie Scott’s” klubu i od tada su neprekidno na turneji koja uključuje najpoznatije jazz festivale u Evropi, na Bliskom i Dalekom istoku. Muzika sastava je logičan i moćan miks “klasičnijeg” džeza, džez roka i afričkih zvukova.

Ginger Baker je širu afirmaciju stekao tokom britanske “ritam i bluz eksplozije” u grupi “Graham Bond Organisation”, da bi sa Erikom Kleptonom i Džekom Brusom formirao prvu super rok grupu “Cream” u kojoj i stiče status prvog bubnjara – rok superstara. Zajedno sa Kleptonom i Stivom Vinvudom, formira “Blind Faith”. Baker je sigurno najuticajniji bubnjar tokom šezdesetih , a na spisku njegovih sledbenika su Billy Cobham, Peter Criss, Bill Ward, Ian Paice, Nick Mason, John Bonham… Predvodio je niz sastava pod svojim imenom i sarađivao sa različitim grupama u rasponu od  “Hawkwind” preko “Atomic Rooster”  do  “Public Image Ltd”, a bio je uključen i u projekte u kojima su bili i Bill Laswel, Charlie Haden, Bill Frisell, Garry Moore, ali i pionir afro beat muzike Fela Kuti. Jedan je od prvih muzičara koji su se zainteresovali za pravac kasnije poznat kao world music.

Saksofonista, kompozitor i aranžer Pee Wee Ellis (1941) najpoznatiji je po saradnji sa Džejmsom Braunom u periodu od 1965. do 1969. godine, ali i kao koautor i aranžer nekih od najvažnijih hitova “kuma soula”. Krajem osamdesetih sa kolegama iz nekadašnje JB “duvačke linije” (Maceo Perker i Fred Wesley) osnovao je jazz-funk sastav “JB horns”.  Sarđivao je sa značajnim jazz i bluz imenima: Ron Carter, Chuck Mangione, George Benson, Hank Crawford, Esther Phillips, Dave Liebman, Van Morison.

Kontrabasista i kompozitor  Alec Dankworth  (1960) je sin slavnog britanskog džez muzičara – saksofoniste Sir John Dankwortha  i jedne od najboljih džez pevačica – Cleo Laine. Bio je član  BBC Big Banda, snimao džez ali klasični program sa Najdželom Kenedijem, išao na turneju sa  Dave Brubeck-om, a među značajnim imenima sa kojima je radio su i Abdullah Ibrahim, Mose Allison , Clark Terry, Mel Tormé, Anita O’Day, Peter King, Alan Barnes,  Van Morrison, Martin Taylor. Sa svojim ocem je vodio četrnaestočlani orkestar „Generation Band“.

Abas Dodoo koji potiče iz porodice poznate kao “Kraljevski Bubnjari”, jedan je od najpoznatijih afričkih muzičara i instruktora kada je reč o afričkim ritmovima.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.