terje rypdal Terje Rypdal, rođen  23. avgusta 1947. u Oslu, norveški je gitarista i kompozitor, čiji stil se nalazi na granici džeza, roka, klasike i ambijentalne muzike. Džez auditorijumu je poznat kao veteran i jedno od vodećih imena čuvene nemačke etikete ECM.

Sa pet godina je počeo da svira klavir, a sa 13 je prešao na gitaru. Studirao je muzikologiju na Univerzitetu u Oslu i kompoziciju na Muzičkom konzervatorijumu u istom gradu. Karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka kao rok gitarista u bendu The Vanguards, a u svet džeza ulazi 1968. kada se pridružio bendu saksofoniste Jana Garbareka, a godinu dana kasnije i George Rusellovom sekstetu i orkestru. Jedan od značajnih koraka u ranoj fazi njegove karijere predstavlja i učešće na fri-džez festivalu u nemačkom Baden-Badenu 1969. godine, kada je nastupio u bendu Lestera Bowieja.

Od 1971. godine pod svojim imenom snima albume za izdavačku kuću ECM, uglavnom sa malim grupama, a neki od pratećih muzičara na njegovim izdanjima su bili i Jan Garbarek, Bobo Stenson, Miroslav Vitous i Jack DeJohnette.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.