Postavu čine Alex Sipiagin – truba, Seamus Blake – tenor saksofon, David Kikoski – klavir, Boris Kozlov – kontrabas i Donald Edwards – bubnjevi.

Zajedničko za članove ovog kvinteta je to što su stalni članovi Mingus projekata: Mingus Big Band,  Mingus Orchestra i Mingus Dynasty  – sastava koji izvode kompozicije pokojnog kontrabasiste, kompozirtora i aranžera Charlesa Mingusa. Kvintet  Opus 5 je septembra 2011. objavio prvi CD na etiketi „Criss Cross Jazz“.

Alex Sipiagin je za dve decenije rada u SAD osim 11 albuma pod svojim imenom učestvovao na još pedesetak projekata od kojih je značajan broj dobio Grammy u različitim kategorijama.

Boris Kozlov takođe ima bogatu diskografiju ostvarenu kroz saradnju sa poznatim muzičarima. Sa Eddiejem Palmierijem je svirao na albumu „Simpatico“ koji je 2007 godine dobio Grammy kao najbolji latin jazz album. Poslednjih godina uz angažovanje kao stalni kontrabasista i aranžer, ima i funkciju umetničkog direktora Mingus projekat.

Seamus Blake (1970) je februara 2002, osvojio prvo mesto na  Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition u Vašingtonu i kao pobednik nastupao sa Wayneom Shorterom i Herbiejem Hancockom. Objavio je šest albuma kao vođa sastava, bio je član “Quiet Banda” Johna Scofielda, a sarađivao i sa grupama koje su predvodili  Dave Douglas, Michael Brecker, Randy Brecker, Maria Schneider, Brad Mehldau, Al Foster, Jack Dejohnette…

Muzičar sa najviše iskustva u kvintetu je pijanista David Kikoski (1961). U vreme studija na Berklee akademiji vodio je trio u u kojem je svirao i  Pat Metheny, sa kojim je Dave  kasnije ponovo sarađivao na nekoliko projekata sa legendarnim bubnjarem Royem Haynesom. Prve snimke je napravio sa Randyjem Breckerom u postavi u kojoj su svirali i Joe Henderson, Ron Carter i Al Foster. Pod svojim imenom snimio je 14 albuma a kao prateći muzičar i kolider učestvovao u snimanju još preko sto albuma.

Od zvaničnog ulaska početka profesionalne karijere 1987. godine u Nju Orleansu, bubnjar Donald Edwards je snimao i nastupao sa mnogim od najvećih imena jazz scene, kao što su Freddie Hubbard, Tom Harrell, Terrence Blanchard, itd.

 

.

Jedan komentar na “Opus 5 na Nišvillu 2012”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.