Miguel Zenon
Miguel Zenon

 

Ulaznice za ovaj dupli koncertni program su već u prodaji, po specijalnoj promotivnoj ceni od 1000 dinara! Takođe, po istoj ceni u prodaji su i ulaznice za već najavljeni dupli program 29. oktobra od 19:30 časova – koncerti Jelena Jovović Jazz Junction i James Brandon Lewis. Kompleti ulaznica za glavni program 31. Beogradskog džez festivala se mogu kupiti po pretprodajnoj ceni od 3.300 dinara. Kompleti ulaznica za ponoćni program u pretprodaji koštaju 1200 dinara. Prodaja ulaznice vrši se preko EVENTIM mreže.

* * *

Migel Zenon predstavlja malu grupu velikih novih džez umetnika koji uspešno balansiraju između tradicije i inovacije. Širom sveta uvažavan kao jedan od najuticajnijih, i istinski revolucionarnih saksofonista svoje generacije, takođe je razvio jedinstveni izraz kao kompozitor i konceptualista, koncentrišući svoj rad na uspostavljanju najbolje mešavine latino-američkog folklora i džeza. Posebno, svetu je predstavio raznovrsnu muzičku tradiciju Portorika, uspešno tumačeći muziku svoje otadžbine jezikom savremenog džeza.

Zenon je rođen i odrastao u Portoriku, a od studija živi u Sjedinjenim Državama. U prošlogodišnjoj anketi kritičara uticajnog časopisa Jazz Times, izabran je za džez muzičara godine (apsolutna kategorija) i, naravno, pobedio u kategoriji alt-saksofonista. Ove godine je priznanje za najboljeg saksofonistu dobio od Asocijacije (američkih) džez kritičara. Dobitnik je i 4 nominacije za Gremi i Latin Gremi. Dodeljujući mu tzv. “Grant za genije”, fondacija Mekartur istakla je da je “ovaj mladi muzičar i kompozitor veliča umetničku, kulturnu i društvenu tradiciju džeza, u isto vreme stvarajući potpuno novi džez jezik za 21. vek”.

 

 

Dorantes je mega zvezda španske muzičke scene. Njegovi spotovi na jutjubu imaju i po nekoliko stotina hiljada pregleda! Pijanista izuzetno ekspresivne tehnike (poput Mišela Kamila), u projektu Interaction udružuje džez i flamenko emociju, muziku i ples, ritam i prepoznatljivu flamenko harmoniju, u saradnji sa perkusionistom Havijerom Rubalom i flamenko igračicom Leonor Leal. Pod vođstvom Dorantesa, tri elementa stvaraju intenzivni prostor ritmova i izraza, u kome se spajaju duša i snaga flamenka, kao izraza koji povezuje njihove misli, želje i emocije. Koncert na Beogradskom džez festivalu je deo regionalne turneje, u okviru koje će posetiti i Ljubljanu i Bukurešt.

David Penja Dorantes rođen je 1969. godine u Lebriji, u porodici istaknutih flamenko izvođača, upijajući korene ove muzike od najmlađih dana. Studirajući klavir na konzervatorijumu u Sevilji, oduvek se interesovao za spajanja flamenka, džeza, klasičarskog impresionizma i avangardne muzike, bivajući medju pionirima izvođenja flamenka na klaviru. Na bijenalu ove muzike u Sevilji 2003. godine ostvario je istorijski uspeh – osvajajući čak 4 statue Hirardilja (Oskar u flamenko svetu) u različitim kategorijama. Osim raznovrsnih solo projekata, u poslednje vreme često nastupa u duu sa virtuozom kontrabasa Renoom Garsija-Fonsom.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.