Ethno com

 

 

 

Petak, 25. septembar

  • 20.00 Tamburaški orkestar „Neven“, M.Š. „Jovan Bandur“ Pančevo, pod rukovodstvom prof. Mihajla Jovića

  • 20.30 Dharma (Jasna Jovićević – saksofon, Armand Mesaroš – bas gitara)

  • 21.30 Stoiks (Aleksandar Stojić – gitara, Ivan Aleksijević – klavir, Jovan Jovanović – bas gitara, Saša Ranković – bubanj)

 

Subota 26. septembar

  • 20.00 – Istanbul Night (Roni Beraha – violončelo, Aleksandar Lipovan – el. gitara, Vladimir Coka Stojković –  darbuka, perkusije)

  • 21.00 Oriental Trio (Stefan Sablić – oud, kanun, vokal; Sinan Aćifović – klarinet; Akash Bhatt – perkusije; Gost: Srđan Đorđević – kontrabas)

  • 22.00 Naked (Ivan Teofilović – klarinet, saksofon; Đorđe Mijušković – violina; Branislav Radojković – bas; Goran Milošević – bubanj)

 

 

 

 

Tamburaški orkestar “Neven”, M.Š. „Jovan Bandur“ Pančevo

Tamburaški orkestar Neven, M.Š. „Jovan Bandur“ Pančevo, pod rukovodstvom prof. Mihajla Jovića je u toku 2014 godine osvojio prvu nagradu na Festivalu tambure u Somboru. Na 58. Festivalu muzičkih škola u Užicu ponovo osvaja prvu nagradu što ga čini najboljim tamburaškim orkestrom u Srbiji.Kroz ovaj orkestar je do sada prošlo nekoliko generacija učenika, od kojih su mnogi završili umetničke i druge fakultete, a neki su postali profesori muzike i vrhunski solisti. Pored klasične umetničke muzike, orkestar neguje i tradicionalnu muziku Vojvodine i Srbije.

Dirigent: Prof. Mihajlo Jović

 

DHARMA

DHARMA  je subotički muzički duet koji izvodi novu  improvizativnu muziku inspirisanu unutrašnjim zvukom. Muzika DHARME je kombinacija različitih akustičnih i električnih instrumenata, procesora i lupera. U njihovom zvuku čuje se eksperiment, interaktivna razmena ideja sa osvrtom na jazz, drevne sanskritske mantre, prakse sa zvukom i igra akustike. Čine ga Jasna Jovićević ( saksofoni, frule, udaraljke, vokal) i Armand Mesaroš (bass). U svom muzičkom izrazu oboje  koriste luper, procesore i efekte.

Jasna Jovićević je saksofoniskinja i kompozitor koja je dvadesetak godina provela u inostranstvu gde se školovala i svirala ( Budimpešta, New York, Toronto, Brazil, Indija itd.) Dugogodišnje muzičko iskustvo u jazz muzici dovelo ju je do improvizacije, gde najveću inspiraciju crpi iz prirode i raznolikosti instrumenata. Jasna je magistar muzike i učitelj joge, radi kao pedagog, direktor je kulturnog udruženja, svira u više sastava  i aktivan je učesnik domaće i internacionalne jazz scene.

Armand Mesaroš je profesionalni muzičar, bas gitarista, koji svira različite stilove u više muzičkih sastava. Školovao se u Budipmpešti, jedan je od osnivača Junior Music Studio u Subotici, sa širokim pedagoškim iskustvom.  Bavi se dokumentarnim filmom i spotovima, aktivan je član domaće i inostrane muzičke scene.

 

STOIKS

Aca Stojić je, može se reći, novi pravi gitarski heroj Balkana i kao takav će sigurno dugo godina pleniti pažnju publike kako one iz jazz i fjužn okruženja tako i pažnju klasične, a na poslijetku i publike koja preferira etno zvuk. Ovaj bukvalni doktor gitare (magistrirao je klasičnu gitaru u Beču a ubrzo će i doktorirati) uspešno je integrisao tri stila i tri zvuka u sviranju: džez, klasiku i  temperamantni etnos Balkana, te proizveo krajnje originalan stil oličen njegovim autorskim projektom koji vam se upravo nalazi u rukama (Stoiks).

Na albumu (for whose grandmas sake ili za cije babe zdravlje) je pola materijala stilski potpuno novo jasno i originalno štivo, druga polovina je vise demonstriranje poznavanja zanata,. što je u današnjem okruzenju u kom se na majstorstvo ne nailazi svaki dan jednako osvežavajuće. Uz izvanrednu ritam sekciju, Saša Rankovic na bubnju i Jovan Jovanović na bas gitari, tu je i Ivan Aleksijević o kome mogu da kazem da ljudi kao što je on našu malu sredinu čine metropolom.

Imam zadovoljstvo da je baš bend Stoiks prvenac mog skromnog podlejbla Hipisiik records koji će u budućnosti prepoznavati i izdavati isključivo originalnu instrumentalnu muziku, pa se nadam da će Aca Stoiks ubrzo ponuditi još svog materijala, koji ću rado publikovati. Ukoliko njegov uspeh ne postane vrtoglav pa mu moj mali izdavački label ne bude tijesan.

Antonije Pušić

 

 

Istanbul Night

Istanbul Night je muzički projekat nastao pre nekoliko godina, posle putovanja u grad na Bosforu, iniciran ličnim iskustvom upoznavanja sa svetom Sufizma, čija je važna strana muzika ambijenta i transa. Projekat je lična vizija sufi muzike, primenjenena nesvakidašnji spoj instrumenata: Violončela, električne gitare i etno perkusija. Stilske odrednice donose mešanje klasike, džeza i etno elemenata Sufizma. Istanbul night je u konstantnom razvoju  “Work in progress”, budući da muzika nija zabeležena notama, već ostavlja širok prostor improvizaciji. Pored autorske muzike stvorila se potreba za svojevrsnim istraživanjem ličnog porekla i nasleđa članova benda te se na repertoaru mogu naći i obrade Sefardskih pesama, odnosno pesama Španskih jevreja, od kojih su brojne nastale na Balkanu (pogotovo u Istanbulu). Istanbul Night teži saradnji sa drugim umetnicima, te su stoga  realizovana dva spota  u čijoj realizaciji su učestvovali Artjom Karajev kao snimatelj i realizator, akademski umetnici Rastko Stefanović i Drina Krlić kao kreatori i protagonisti. Takođe, projektu se od nastupa do nastupa priključuju i drugi umetnici kao gosti. U programu su četiri autorske kompozicije: A-mode, D-mode, G-mode i C-mode nazvane po žicama violončela.

 

ORIENTAL TRIO

Oriental trio je spoj muzičkih tradicija Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Svaki od muzičara u ovom sastavu dolazi iz različite tradicije i njihov spoj i razumevanje stečeno mnogobrojnim zajedničkim nastupima je ono sto čini  ovaj zvuk nesvakidašnjim i jedinstvenim.

Prepoznavanjem bliskosti između svih muzičkih tradicija Istoka, kombinovanjem njihovih elemenata i slobodnih improvizacija stvara se jedna nova muzika posebnog stila, istovremeno drevna i moderna. Njihovom nastupu na Ethno.com festivalu pridružiće se i kontrabasista Srđan Đorđević, koji će svojom ulogom pridoneti tome da se ova u suštini nama bliska muzika još lakše prepozna i približi svakom slušaocu.

 

 

NAKED

Sastav Naked je stilski čvrsto ukorijenjen u jedinstvenoj fuziji  globalnih urbanih gruvova, Balkanske tradicije i free džeza. Miks tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana sa slobodom izraza free džeza vodi bend na putovanje i potragu za vlastitim muzičkim identitetom. Proleća 2015.g. Naked u novom sastavu donosi treće studijsko izdanje „Nakedonija“ za mađarsku etiketu „Narator Records“. Ogoljen na kvartet, bend postaje mnogo više „naked“ nego ikada ranije, ekstravantno donoseći soul barition saksofona, bas klarineta, duduka, zurle i drugih duvačkih instrumenata koje svira Amir Gwirtzman. Do sada su izdali tri albuma i nastupali na mnoim važnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

 

Više o Ethno.com festivalu:

Ethno.com festival je od 2013. godine napravio zaokret u programskom konceptu. Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta sa primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog Istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije. Kako muzika sveta sama po sebi otvara brojne mogućnosti u izražajnom smislu, ona isto tako predstavlja jasnu platformu za afirmaciju kulturnih vrednosti, interkulturnog dijaloga, tolerancije i jačanja civilizovanog gradjanskog društva. Muzička, kulturna i etnička raznovrsnost učesnika, kao i proces njihovog zbližavanja kroz učešće u festivalskim programima daje dobru osnovu da se u Pančevu stvori raskrsnica energija i muzičkih stilova, promovišući na taj način dijalog između različitih kultura. Pored koncerata, festival će i ove godine zadržati naučno-obrazovni program u nameri da na konstruktivni način poveže iskustva mislilaca i interpretatora sa jedne i želje za znanjem mladih, sa druge strane. Želja nam je da publika proživi iskustva koja donosi živopisni kolorit muzičkih kultura i tradicija koje postoje na našoj planeti. Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.