Iva Bittová je poznata kao muzičarka koja izvodi dela klasičnih kompozitora, glumica koja je ostvarila uloge u nekoliko čeških avangardnih filmova i u pozorištima, ali najviše kao autorka sa jedinstvenim glasom i instrumentalnom tehnikom. Njen autorski rad kritika karakteriše  kao muziku koja “animira stare mitove povezujući ih sa sadašnjim trenutkom”, kao “igru ritmova seksualnosti “, kao autentičan spoj “uzletele imaginacije i realnosti modernog društvenog života”.

Rođena je 1958. u gradu Bruntal (nekadašnja Čehoslovačka) u multietničkoj porodici. Prva muzička znanja i veštine prenose joj njen otac Kalman Bitto – gitarista, trubač i kontrabasista, i majka Ljudmila Bittova – profesionalna pevačica. Iva je još kao dete, pored sviranja na violini, učila balet i glumu, i pokazivala jednako interesovanje za različite umetnosti.

Kada se činilo da će se potpuno predati muzici, Bittová se ipak posvećuje drami – studirajući je na Konzervatorijumu u Brnu. Međutim, 80-ih se vraća muzici kroz studiranje violine na Janaček akademiji i uzimanje privatnih časova pevanja.
Muzičku karijeru započela je saradnjom sa perkusionistom Pavelom Fajtom iz poznate češke alternativne rok grupe Dunai, čije je stvaralaštvo bilo inspirisano slovenskom i romskom muzičkom tradicijom. Kasnije je sarađivala sa Fredom Frithom, Chrisom Cutlerom, Tomom Corom i drugima.

Novosadski koncert Ive Bittove još jedna je u nizu akcija kojima se najavljuje jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala aktuelne muzike Interzone.

Nastup počinje u 21h, a cena karte je 500 dinara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.