Misko Vasil Johhny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lider benda, multiinstrumentalista Miško Plavi, koji poslednjih godina gradi svetsku karijeru kao harmonikaš, pojavio se na novotalasnoj rock sceni još početkom osamdesetih kao gitarista, basista, klavijaturista, kompozitor, aranžer i producent sarađujući u više važnih bendova: Via Talas, D’Boys, Piloti, EKV. Od 2000. godine, izvodeći solo program pod nazivom “Music Around the World” odsvirao je preko 150 koncerata u Japanu, gde je pre tri godine nastupao i sa svojim triom, kada je i objavio album “Istok ljubi zapad”. Napisao je muziku za više srpskih, francuskih i američkih filmova.

Vasil Hadžimanov jedan je od prvih diplomaca čuvene Berklee akademije sa ovih prostora (studirao je klavir i aranžiranje) i jedan od najaktivnijih džez i fjužn muzičara na domaćoj sceni. Tokom godina provedenih u USA saradđivao je i sa Mattom Garrisonom, Leroyem Jenkinsom (u njegovoj rep operi “Funky Faust”), Georgeom Garzoneom, Davidom Gilmoreom, Davidom Binneyjem…a na spisku muzičara sa ovih prostora sa kojima je nastupao su i Jovan Maljoković Balkan Salsa Band (Rothweill Jazz Fest., Montreaux Jazz Fest.), Duško Gojković (evropska turneja), Bisera Veletanlić, Zafir i Senka Hadžimanov, Rambo Amadeus… Nakon povratka u Srbiju osnovao je Vasil Hadžimanov Band – sastav koji je uspeo da stekne popularnost koja prevazilazi samo džez krugove. Takođe, sve je aktivniji i kao autor filmske muzike.

Bubnjar Srđan Dunkić – Johnny, jedan od najtraženijih studijskih muzičara u zemlji karijeru je počeo već kao dvanaestogodišnjak, a nastupao je i snimao sa mnogim poznatim muzičarima i grupama (Bata Kovač, K2, Zana, Đorđe David, Dragoljub Đuričić i bend “Fuzzbox”…). Svirao je sa čuvenim Cosey Powell-om na njegovoj evropskoj turneji.

Specijalno za Nišville, gost trija biće Lena Kovačević, koja je pažnju muzičke javnosti skrenula albumom "Dobar dan za pevanje" (2009), inspirisan džezom i muzikom Balkana. Završila je klavirski odsek srednje muzičke skole "Stanković" u Beogradu, uporedo nastupajući na brojnim takmičenjima i muzičkim festivalima, medju kojima je i “Exit” 2001. godine. Diplomirala je džez pevanje na Muzičkom Konzervatorijumu u Amsterdamu. U toku ovog perioda posebnu pažnju posvećuje komponovanju i pisanju tekstova. 2003. godine peva u filmu "Profesionalac", sa Bajagom. U Holandiji dugi niz godina sarađuje sa Kraljevskim Holandskim Orkestrom. Nastupala je kao solista u projektu američkog basiste Johna Claytona (Dianne Krall, Nina Simone), uz Nigel Kennedy Quintet i Al Di Meola Band.

 

Povezani tekstovi:

Miško Plavi: Samuraj iz Srbije

Summertime festival: Lena Kovačević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.